Kultura
PREMIJERA TEATRA RUGANTINO: "SIRENA I VIKTORIJA"

Komedija zabune o vremenu tranzicije koje ne prolazi 
Objavljeno 16. siječnja, 2019.
ZAGREB

U Maloj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog 20. siječnja je na rasporedu premijera nove predstave Teatra Rugantino Sirena i Viktorija ruskog dramatičara Aleksandra Galina, do sada neizvođena u Hrvatskoj. Prije svega, raskošna je to komedija zabune koja, kako se komad razvija, žanrovski prelazi u komičnu melodramu.

Aleksandar Galin predstavnik je onog dramskog pravca suvremene ruske drame koji se bavi sudbinom čovjeka u situaciji ne samo materijalne bijede, već, možda i važnije i bolnije, moralnog sloma čiji smo nemoćni svjedoci u tzv. procesu tranzicije koji nikako ne prolazi. U tom smislu, Galin je naš suvremenik u svakom pogledu, a teme, likovi i situacije - našoj su kazališnoj publici bliski i prepoznatljivi.

Ali Galin ne gleda i ne razumijeva svijet s gorčinom i bijesom - njegovi su komadi uvijek komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku bit svih naših dvojbi i svih naših nemoći.

Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesoricu engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje pastuha koji za novac ’ispunjava sve seksualne fantazije’, ali u alkoholnoj izmaglici bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže - vremešni astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava radeći po kućama kao stilist-kinolog... Niz komičnih nesporazuma odigrava se među troje junaka Galinove komedije, koja nas, smijehom razoružane, suočava s vjerojatno najvažnijim htijenjem ljudske vrste: voljeti i biti voljen - ističe se u najavi.
Sve suptilne nijanse likova Sirene i Viktorije utjelovile su Gordana Gadžić i Dubravka Ostojić, a zašto je izbor Mladena Vasaryja za ulogu Konstantina dobitna glumačka kombinacija publika će morati vidjeti na sceni. N.Vek.
Režiju potpisuje Filip Grinvald
U Sireni i Viktoriji glume dobitnica Zlatne arene u Puli 1986. Gordana Gadžić, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 1994. Dubravka Ostojić (popularna Grospićka iz jednako tako popularne TV serije Naša mala klinika) te dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta za 2016. Mladen Vasary. Režiju potpisuje beogradski redatelj Filip Grinvald kojemu je ovo prva režija u Hrvatskoj i koji je po uvjerenju tima Sirene i Viktorije - izvrsno odradio svoj posao. Prva sljedeća izvedba je 24. siječnja.
Možda ste propustili...

ODABRANI KANDIDATI ZA 16. NATJECANJE FERDO LIVADIĆ

Nagrade su novac, koncerti i praizvedbe

OLJK: SEXY RUBLJE I BRODOLOMKE

Dijametralno suprotna glumačka ostvarenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana