Sport
DOMAĆA ATMOSFERA

Hrvati i Makedonci okupirali Olympiahalle
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Hrvati iz Münchena, Bavarske, kao i ostalih dijelova Njemačke, ovih su dana največa podrška Červarovim izabranicima

Vezani članci

TREĆA POBJEDA HRVATSKE NA SP-u

Lino nadmudrio Raula, mnogo bolji hrvatski sedmi igrač

Rukometaši Hrvatske ovih se dana u Münchenu osjećaju kao kod kuće. U dvorani imaju pravu domaćinsku atmosferu koju stvara brojna hrvatska dijaspora u Njemačkoj i Austriji, ali i navijači koji su iz Lijepe Naše potegnuli bodriti "kauboje" na Svjetskom prvenstvu.

Da će izabranici Line Červara imati brojnu podršku s tribina Olympiahalla, bilo je jasno odmah nakon ždrijeba koji je Hrvatsku poslao u München. U bavarskoj prijestolnici živi više od milijun i pol stanovnika, a od toga je, prema nekim procjenama, i više od 50 tisuća Hrvata. Za München mnogi kažu da je nakon Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka jedan od najvećih hrvatskih gradova, no na tribinama u Olympiahalleu su i Hrvati iz Augsburga, Rosenheima, Nürnberga, Stuttgarta, Pforzheima... Utakmice hrvatskih rukometaša ne propuštaju ni Hrvati na radu u Austriji, dakako stigli su i navijači iz Hrvatske. Stigli su tako iz "rukometnog Našica" koji posebno bodre svoje NEXE-ovce, ali i svoga prijatelja Našičanina Alena Blaževića. Dosta je zastava s različitim hrvatskim gradovima, a, na žalost, često se iza njih kriju ljudi koji kruh zarađuju u inozemstvu. Prepoznatljive crvene i bijele kockice preplavile su minhensku dvoranu. Među približno pet tisuća Hrvata jučer je bio i Niko Kovač, trener Bayerna i bivši izbornik Vatrenih. Ovaj put u pratnji svoga brata Roberta. Gledali su Kovači i strepjeli kao i ostali hrvatski navijači u dvorani, ali i oni pred malim ekranima. Odlična atmosfera u Olympiahalleu uvijek je kada igra Hrvatska, no jučer je i naš suparnik Makedonija također imala veliku potporu. Naime, poznato je kako je rukomet u Makedoniji sport broj jedan. Brojni su njihovi navijači stigli iz Makedonije, dakako ni makedonska dijaspora u Njemačkoj nije baš mala. Stoga smo imali pravu hrvatsku i makedonsku okupaciju Münchena. Naravno, sve je prošlo bez incidenata. Očekivano, jer rukometna publika nije agresivna.

Inače, posljednji put neku hrvatsku reprezentaciju u srcu Bavarske mogli su uživo navijači bodriti 1993., kada je, tada još uvijek moćna i jaka hrvatska košarkaška reprezentacija, u istoj dvorani osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu, pobijedivši u susretu za broncu Grčku. Hrvatska će put prema medalji nastaviti kroz Köln te Hamburg, gdje će, uvjereni smo, biti sve veća potpora s tribina.

Ivana Liović
NIJEMCI PRODALI I “STAJAĆA” MJESTA
Zbog golemog interesa poglavito hrvatskih navijača, organizatori rukometnog nadmetanja u Münchenu odlučili su pustiti u prodaju i određeni kontingent “stajaćih” ulaznica za zadnji dvoboj skupine Hrvatska - Španjolska u četvrtak. “Stajaća mjesta” nuđena su po cijeni od 20 eura i odmah su rasprodana. To je presedan organizatora, inače se te ulaznice ne nude, no interes za utakmicu Hrvatska - Španjolska je golem.
Najčitanije iz rubrike