Novosti
OPTUŽNICA ZDRAVKU MAMIĆU I JOŠ ŠESTORICI OKRIVLJENIKA

USKOK: Manevri obrane samo su odugovlačenje postupka
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Obrana pokušava osporiti nepristranost suda u Osijeku

Ni iz petog pokušaja nije potvrđena tzv. druga optužnica Zdravku Mamiću i još šestorici okrivljenika zbog izvlačenja novca iz NK Dinama putem off shore računa. Odvjetnici dvojice optuženika zatražili su da se predmet iz Osijeka prebaci na Županijski sud u Zagrebu.


- Sjednica optužnog vijeća u povodu zahtjeva za potvrđivanje optužnice USKOK-a od 10. srpnja 2017. godine protiv Zdravka Mamića i drugih, te prijedloga za određivanje istražnog zatvora protiv prvooptuženog Zdravka Mamića, odgođena je zbog prijedloga branitelja Maria Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana da se prenese mjesna nadležnost u odlučivanju u ovom kaznenom predmetu na drugi sud - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.


Optužno je vijeće nakon toga donijelo rješenje da se spis dostavi Vrhovnom sudu RH na odlučivanje. Tužitelji smatraju da je to rješenje nepotrebno.


- Optužno vijeće odlučilo je da o tome treba odlučiti Vrhovni sud, iako je Vrhovni sud donio svoju odluku da se ovaj postupak delegira na Županijski sud u Osijeku. S obzirom na to da je optužnica podnesena u srpnju 2017. godine, da je prijedlog o istražnom zatvoru podnesen u lipnju 2018. godine, mislim da su ovo sve manevri obrane isključivo usmjereni zbog odugovlačenja postupka - smatra Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.


Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, ističe kako je zagrebački sud nadležan za mjesto počinjenja djela, jer u Zagrebu su uhićeni te su ondje i pokrenuli istragu.


- Činjenica da je razlog prebacivanja predmeta u Osijek poznanstavo Zdravka Mamića sa sucima u Zagrebu, bila je samo spomenuta u obrazloženju. Ljudi vam se mijenjaju. Osim toga, riječ je o tri osobe. Jedna od njih više ne radi ovu vrstu poslova, jer je unaprijeđena, druga osoba nije niti radila ovu vrstu posla, jer radi predmete građansko-pravne naravi, a jedino ovaj glavni je još tamo, ali nisam baš siguran u kakvim je odnosima sa Zdravkom Mamićem - kazao je Miljević. Dodao je da je i predmete, kako za Luku Modrića, pa tako i Deana Lovrena i Modrićevu punicu Vesnu Juraić, Vrhovni sud već prebacio s osječkog suda u Zagreb. Kazao je i da je osječki sud dobro odradio svoj posao, jer nakon što optužno vijeće potvrdi optužnicu više nije moguće odlučivati o mjesnoj nadležnosti sudova. Na mogućnost određivanja drugog istražnog zatvora Zdravka Mamića, Veljko Miljević je rekao da Hrvatska od svog nastanka nikada nije imala takav slučaj.
Odvjetnici Maria Mamića, Nikola Mandić i Ivan Stanić, tražili su da se predmet prebaci u Zagreb, jer smatraju da sud u Osijeku više ne može biti nepristran zbog nepravomoćne osuđujuće presude braći Mamić, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru. Presudu kojom su svi osuđeni na zatvorske kazne donijelo je sudsko vijeće u kojem su bili suci Darko Krušlin, Miroslav Jukić i Miroslav Rožac. Branitelji ukazuju da se u optužnom vijeću u drugom predmetu nalazi sudac Miroslav Jukić te suci Darko Krušlin i Miroslav Jukić koji se sada nalaze u izvanraspravnom vijeću osječkog suda.
Sandra Lacić
SPORNA VEZA SUTKINJE I USKOK-a?
Odvjetnici Maria Mamića sumnjaju u moguću nepristranost osječkih sudaca i nezakonitosti zato što kao sudac izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Osijeku odluke donosi sutkinja Ružica Šamota, majka zamjenice ravnateljice USKOK-a Marte Šamote Galjer, koja je svakodnevno u kontaktu s tužiteljima Svenom Miškovićem i Tončijem Petkovićem. Odvjetnici se pitaju i što bi se dogodilo da zatraže izuzeće nekoga od osječkih sudaca, jer je u potvrđivanju prve optužnice protiv Mamića sudjelovao sudac Zvonko Vrban koji je u međuvremenu postao predsjednik Županijskog suda Osijek, a on bi tada trebao odlučivati o izuzeću. Odvjetnici spominju i navode Zdravka Mamića koje je iznio tijekom prvog suđenja, a imao je kontakte s osječkim sucem Ninoslavom Ljubojevićem oko transferne odštete za njegovog sina dok je igrao u Dinamu. Kao i u slučaju Luke Modrića i Deana Lovrena, branitelji Maria Mamića smatraju da se nadležnost s osječkog treba prenijeti na zagrebački sud i zbog ekonomičnosti, jer gotovo svi optuženi, svjedoci i sudski vještaci dolaze s tog područja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike