Novosti
VLADA PONIŠTILA ODLUKU O NABAVI IZRAELSKIH BORBENIH ZRAKOPLOVA

Krstičević: Kupnja američkih
F16 jedna od najbližih opcija,
očekujemo ponudu
Objavljeno 14. siječnja, 2019.

Na sjednici u ponedjeljak Vlada RH jednoglasno je prihvatila Odluku o stavljanju izvan snage svoje odluke o nabavi izraelskog višenamjenskog borbenog aviona.


Premijer Andrej Plenković najavio je kako će se provesti analiza svih razloga zbog čega je došlo do problema u realizaciji projekta koji je u konačni rezultirao eksplicitnim stavom Izraela, kako je prenijelo izraelsko izaslanstvo, da ne može realizirati preuzetu obvezu da ishodi suglasnost SAD-a za transfer tehnologije trećoj strani koja je nužna. "To Izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je ta obavijest bila ključni razlog zašto donosimo takvu odluku", istaknuo je premijer.


"Nakon temeljite analize i stečenoga iskustva koje imamo u ovom procesu, mi ćemo donositi daljnje odluke i procjene kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati i definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u RH da se realizira i završi", naglasio je Plenković. Podsjetio je kako je u ponedjeljak ujutro održana sjednica Vijeća za obranu na kojoj je raspravljeno Izvješće Ministarstva obrane i preporučeno Vladi donošenje takve odluke.


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je uvjeren da će Vlada naći načina da se realizira kupnja borbenih zrakoplova imajući u vidu odgovornost za novac poreznih obveznika i sigurnost Republike Hrvatske. Podsjetio je kako je Izrael 9. siječnja 2019. službeno izvijestio kako ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku aviona F16 Barak RH. Izraelska strana istaknula je da je Hrvatska pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa te da Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i ne može biti odgovorna, rekao je Krstičević.


Naglasio je kako je Hrvatska ovaj složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo nacionalnim interesima.
Ministar je novinarima nakon sjednice rekao kako Hrvatska ide u novi proces nabave borbenih zrakoplova, pri čemu je kupnja američkih F16 jedna od najbližih opcija, a od SAD-a očekuje da svom strateškom partneru uputi najbolju ponudu, "koju Hrvati sigurno neće moći odbiti". "Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada vodeći računa koliko sredstava imamo, i da je to realna priča za Hrvatsku", rekao je Krstičević. Naglasio je da će prije svega sustavno pogledati sve moguće opcije. "Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj uputi najbolju ponudu", istaknuo je Krstičević. H
PONUDA KOJA SE NEĆE MOĆI ODBITI
Ministar Krstičević rekao je kako očekuje od SAD-a "da svom strateškom partneru - Hrvatima - da najbolju ponudu koju Hrvati sigurno neće moći odbiti". Kazao je da su zainteresirani za F16 Block 70/72 - "manji broj, postupno, korak po korak, očekujući da će cijene biti dobre za Hrvatsku". No, nikoga ne smije eliminirati, a radi se o procesu u kojem odlučuje državni vrh. Istaknuo je da razgovara s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove, no nije želio spekulirati koliko bi novi zrakoplovi Hrvatsku mogli stajati. "Teško mi je sada spekulirati, trebamo imati odgovornost za naš novac da dobijemo najbolji omjer cijene i kvalitete", kazao je, dodavši kako je kroz proces nabave F16 Barak Hrvatska ipak doznala kontrolne točke te ima nešto za usporedbu. Sada znamo cijene, rekao je. Na upit je li u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda, i je li se nudilo nešto "ispod stola", Krstičević je kazao da "kod njega toga nema". "Ne, nikad ništa, moj sustav vrijednosti je drugačiji, sve što smo radili ja i moji suradnici bilo je iznimno transparentno, sustavno, s najboljom vjerom i sve u funkciji nacionalnih interesa Hrvatske", naglasio je.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku