Novosti
PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović: Nisam se čuo s Plenkovićem, incident je manipulacija Sarajeva
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak da se nije čuo s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, za kojega je rekao da odlično razumije odnose u BiH, nakon što je nazočio obilježavanju dana Republike Srpske u Banjoj Luci, ističući da je navodni incident ustvari manipulacija političkog Sarajeva i bliskih medija.


"Za ovaj događaj nismo se čuli, ali ja sa svim nositeljima vlasti, pa i s gospodinom Plenkovićem u Hrvatskoj, imam iznimno dobar odnos i razumijemo se oko svih pitanja. Oni su svjesni, kao što smo i mi, da BiH može preživjeti isključivo na tom dejtonskom temelju dok se ne promijeni Ustav i stvari drukčije urede", rekao je Čović upitan je li se čuo s premijerom Plenkovićem i kako doživljava njegove komentare. Pojasnio je kako je iz Hrvatske imao jako mnogo poziva i upita vezano uz nazočnost na Danu RS-a, no da nije želio komentirati taj potez i "dodatno dolijevati ulje na vatru".


"Nisam želio dolijevati ulje na vatru, ali ne može nas 24 godine od rata i Daytona netko danas vratiti u vrijeme rata. Kada je biskup Komarica dobio odličje i orden RS-a to nitko nije komentirao", dodao je Čović. Predsjednik HDZ-a BiH ponovio je kako je nazočio samo obilježavanju akademije u povodu Dana RS-a, no ne i ceremoniji dodjele odličja, defileu ratnih postrojbi i policije, ili pak svečanom prijmu. On tvrdi kako je cilj hrvatske politike u BiH povratak povjerenja između triju naroda. Njegova nazočnost u Banjoj Luci, kao i hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechija na obilježavanju neustavnog Dana RS-a, izazvala je brojne reakcije i osude u Hrvatskoj.


Hrvatski premijer u nedjelju je kazao da se nije čuo s Čovićem, kazavši da "tu temu ostavlja gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju" te je kazao kako RH nije bila obaviještena o odlasku u Banju Luku hrvatskog veleposlanika Del Vechija, koji je u međuvremenu smijenjen. "Nitko nam neće određivati hoćemo li se mi pojavljivati na jednoj ili drugoj svečanoj akademiji diljem BiH. Naš je cilj stvarati povjerenje između tri naroda, a ne se stalno držati u vremenu rata i ratnih zločina 24 godine nakon tih užasnih događanja", dodao je.


Prema njegovim riječima, političko Sarajevo i njemu bliski mediji iskonstruirali su vezu ratnih zločina i njegove nazočnosti u Banjoj Luci kako bi se Hrvatskoj ponudila teza o Čovićevoj negativnoj ulozi te je pri tome posve prikrivena istina o zločinima nad Hrvatima. "U Hrvatskoj je bio samo rat sa Srbima, a i svaka tema je tu osjetljiva. No u BiH se događao taj, ali i rat Hrvata i Bošnjaka", rekao je Čović i dodao kako je toga dana, 9. siječnja, bila godišnjica masakra nad 27 Hrvata u Buhinim Kućama, mjestu u središnjoj Bosni, a koji su počinile postrojbe bošnjačke Armije BiH, a koja je ovim navodnim incidentom posve zanemarena.
Prema njegovim riječima, identični napadi na njega organizirani su i u vrijeme izborne kampanje iz istoga središta koje stalno izaziva afere poput Pelješkog mosta, granica, imovine s Hrvatskom.H
Za izmjenu zakona
Čelnik HDZ-a BiH najavio je da će nastaviti još snažnije zagovarati ravnopravnost Hrvata i izmjenu Izbornog zakona i Ustava kako bi i ovaj narod postao jednakopravan. Upitan kako komentira činjenicu da se kao Hrvati lažno predstavljaju Bošnjaci u županijskim skupštinama kako bi bili izabrani u Dom naroda i tamo predstavljali ovaj narod, Čović je dodao kako ovo pitanje treba zakonski urediti te na njega javno upozoravati.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

U PETAK DESETOMINUTNA OBUSTAVA RADA

Vozači autobusa najavljuju štrajk