Regija
ČETVRTI U DRŽAVI, PRVI U SLAVONIJI I BARANJI

Belišće je za svu djecu
osiguralo besplatni vrtić
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Od 1. siječnja vrtić se neće plaćati, a odgojiteljice će dobiti 10 psoto veću plaću
BELIŠĆE - Samo mjesec dana bila je na snazi nova, niža cijena boravka djece u vrtićima "Maslačak" u Belišću i Gatu, koja je s 410 snižena na 300 kuna, a ovih je dana stigla nova, još bolja vijest: roditelji su u potpunosti oslobođeni plaćanja boravka svoje djece u vrtićima!Belišće je tako, nakon Obrovca, Umaga i Vrlike, postalo četvrti grad u Hrvatskoj koji za svu svoju djecu predškolskog uzrasta osigurava besplatan boravak u vrtićima, ali i prvi grad u Slavoniji i Baranji koji je uveo ovu beneficiju i konkretnu demografsku mjeru koja je oduševila Belišćane, doznajemo od gradonačelnika Belišća Dinka Burića. Osim toga, razloga za zadovoljstvo imaju i odgojiteljice, odnosno 36 djelatnika u vrtićima Belišće i Gat kojima će se plaća povećati za 10 posto, a u tu će svrhu iz gradskog proračuna biti osigurano dodatnih 150.000 kuna.

- Ukupno to znač, da će se od početka primjene nove odluke, odnosno od početka ove godine, za funkcioniranje vrtića, umjesto dosadašnjih 2,9 milijuna kuna, godišnje osiguravati 3,75 milijuna kuna iz gradske blagajne - poručio je prvi čovjek Belišća.

Nova odredba o besplatnom vrtiću za male Belišćane, koji su već plaćali jednu od najnižih cijena u državi, počet će se primjenjivati već od 1. siječnja ove godine, no službena odluka o ukidanju plaćanja vrtića donijet će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Belišća, 28. siječnja. Svima onima koji su već platili vrtić za ovaj mjesec prije objave ove odluke novać će biti vraćen.

Inače, Belišćani su u svoje brojne demografske mjere već neko vrijeme željeli uključiti i besplatni boravak u vrtiću za sve njegove polaznike, no za takvu odluku dosad nije bilo mogućnosti. Sada su pak analizom proračunskih stavki i prihoda izradili računicu prema kojoj su u mogućnosti za ovu namjenu osigurati dodatnih 700.000 kuna godišnje i nadaju se da će ovaj potez motivirati i druge da slijede njihov primjer.

Lidija Aničić
Obnova i proširenje, energetska ušteda
Pripreme za ovaj veliki iskorak zapravo su počele još prije nekoliko godina, kada je gradska uprava počela planirati obnovu i proširenje vrtića u Belišću, koji nije bio obnavljan 30 godina. U taj je projekt uloženo gotovo 7 milijuna kuna iz fondova EU, Ministarstva, Grada i Županije, pa je 19. studenoga prošle godine više od 170 polaznika i njihove odgojiteljice dočekao potpuno nov i uređen prostor po najvišim europskim standardima. Izračunato je da će na osnovi uloženih sredstava ušteda na energentima u vrtiću sada biti veća od 78 posto, što je belišćanskim gradskim ocima pružilo mogućnost da se lani prvo odvaže na odluku o smanjivanju cijene vrtića za roditelje s dosadašnjih 30 na 20 posto ekonomske cijene, dakle umjesto dotadašnjih 410 kuna, roditelji su trebali plaćati 300 kuna, a ostatak do 1.464 kune obvezao se snositi Grad. Roditelji sada više ne moraju plaćati ni toliko.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISTOČNA OBILAZNICA VINKOVACA

Završen je kružni tok kod Male Bosne

2

TRI GODINE PODUZETNIČKOG INKUBATORA

Najviše prerađuju jabuku, pa
višnju i šljivu u sok i pekmeze

3

VELEUČILIŠTU ODOBRENA DODATNA KVOTA ZA UPIS

U Vukovaru će studirati i 40 Hrvata iz Vojvodine