Regija
ŽUPA PODRAVSKI PODGAJCI

Velika ulaganja u uređenje sve četiri crkve
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Uzidan oltar u crkvi u Svetom Đurđu, pozlaćeno liturgijsko posuđe, obnova oltarnih slika...
PODRAVSKI PODGAJCI - Župa Podravski Podgajci, koja pripada donjomiholjačkom dekanatu Đakovačko-osječke nadbiskupije, sustavno se skrbi o sakralnim objektima i u protekloj je godini doživjela nekoliko važnih radova.
Uz redovita tekuća održavanja svih šest objekata – četiri crkve (jedna župna i tri filijale), pastoralnog centra i župne kuće, nastavljeni su radovi na obnovi crkve u Svetom Đurđu. Sve obavljene radove i ulaganja predstavio je u prvom župnom pismu koje su vjernici dobili prigodom blagoslova obitelji župnik Župe svetoga Martina biskupa u Podravskim Podgajcima Siniša Paušić. Istaknuo je da je u crkvi svetoga Jurja u Svetom Đurđu, sredstvima u iznosu od 100.000 kuna koje je osiguralo Ministarstvo kulture, postavljena izolacija i obavljene pripreme za postavljanje poda.


- Uz dopuštenje Konzervatorskog odjela i našeg nadbiskupa na dar dobiveni oltar iz Župe i samostana u Orebiću na poluotoku Pelješcu uzidali smo kao glavni oltar crkve. Također, ponovno su uzidana dva bočna oltara u vrijednosti od 60.000 kuna. Te smo radove snosili sami kao Župa i još ih nismo u cijelosti isplatili – navodi župnik Paušić, ističući kako je unutrašnjost crkve obogaćena vrijednim darovima vjernika.


Od važnih radova župnik Paušić ističe kako su pokušali urediti i obnoviti okvire oltarnih slika, ali su stručnjaci pregledom utvrdili kako je potrebna potpuna restauracija. Oltarne slike imaju dugu povijest, često nedovoljno iskazanih i prepoznatih vrijednosti, a restauratori će svojim znanjem, vještinama i trudom zasigurno omogućiti da ponovno zažive u svojoj nekadašnjoj ljepoti.


- Budući da su sve oltarne slike u crkvama stare više od dvjesto godina, s vremenom i podosta oštećene, odlučili smo se na ovaj važan zahvat kako bismo sačuvali naše najveće duhovno, ali i kulturno blago – naglasio je Siniša Paušić, župnik Župe u Podravskim Podgajcima. Trudom restauratora obnovljene su slike Raspeće i Blažena Djevica Marija iz župne crkve svetoga Martina biskupa u Podravskim Podgajcima.


Očekuje se da zasjaju u svoj svojoj ljepoti i slike svetoga Martina u župnoj crkvi, zatim oltarna slika svetoga Jurja u crkvi u Svetom Đurđu te slika svetog Lovre u crkvi u Črnkovcima kao i slika svetog Augustina u crkvi u Bočkincima.
Inače, Župa Podravski Podgajci prvi se put spominje već 1333., a poslije oslobođenja od Turaka obnovljena je 1807. godine. U čast sv. Martina biskupa 1795. godine je sagrađena i kasnobarokna župana crkva.
Snježana Fridl
slike

starije od 200 godina
Obnovljeno liturgijsko posuđe
Vrijedno je spomenuti i obnovu i pozlatu liturgijskog posuđa. Ukupno je obnovljeno pedeset različitih vrsta liturgijskog posuđa iz sve četiri crkve. Posuđe je obnovljeno zahvaljujući akciji prikupljanja novčanih darova u koju su se uključili vjernici iz sva četiri sela. Uz pozlatu posuđa, u svim crkvama nabavljene su i nove liturgijske knjige, novi misali te desetak misnica. Također, u sve četiri crkve postavljeni su novi razglasi. Nova klecala, oltarni svijećnjaci i križ nabavljeni su za crkvu u Bočkincima, a u Črnkovcima je postavljena nova LED rasvjeta. U Podravskim Podgajcima i Bočkincima sva su rasvjetna tijela zamijenjena LED svjetiljkama, zahvaljujući čemu su uvelike smanjeni računi za električnu energiju.
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike