Objavljeno 14. siječnja, 2019.
SOPJE - U Martincima, jednom od sela s hrvatskim stanovništvom u južnom dijelu susjedne Mađarske, proteklog vikenda održana je manifestacija Hrvatska svinjokolja u Podravini. Budući da Općina Sopje tradicionalno surađuje s nedalekim Starinom (Dravasztara) u Mađarskoj kroz dugogodišnju manifestaciju Dravsko proljeće, sopjanska ekipa sudjelovala je i na hrvatskoj svinjokolji u obližnjim Martincima.
Nakon okupljanja ekipa i zagrijavanja rakijom ili kuhanim vinom, počela je manifestacija slična slavonskom kolinju. Razlikuje se po broju ekipa koje istovremeno obavljaju sav posao kolinja, rekli bismo od svinje do kobasice, i po tome što se sve ocjenjuje. Zato se moralo paziti kako izgledaju proizvodi i kakvog su okusa, recimo, pečene kobasice, ćurke i svinjokoljsko jelo koje tamo nazivaju frišketinom. Na opće iznenađenje i zadovoljstvo svih Sopjana, predstavnici Općine Sopje, zajedno s ekipom mađarskog Starina, osvojili su pehar za najbolje pripravljenu frišketinu.
– Bilo je to lijepo druženje uz tradicionalnu svinjokolju na mađarski način, koja se gotovo i ne razlikuje od naše. Gotovo sve radimo jednako, od kobasica i ćurki do čvaraka, razlika je jedino u začinima. Drago nam je što smo se ipak uspjeli nametnuti u svinjokoljskom jelu frišketini, za koje smo osvojili pehar zajedno s ekipom iz mađarskog Starina - rekao je načelnik Sopja Berislav Androš.
P. Žarković