Osijek
GRADSKI ODBOR HDZ-A

Hoće li doći do novih komunalnih poskupljenja za građane Osijeka?
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
"Amatersko ponašanje" uprava pojedinih tvrtki u vlasništvu Grada Osijeka bilo je predmetom konferencije za novinare Gradskog odbora HDZ-a Osijek, koju su naslovili "Zašto gradski sustav ne funkcionira?" Ivan Radić, predsjednik osječkog HDZ-a, tako uvodno podsjeća na cijeli niz događaja koji su za posljedicu imali poskupljenje, nemarnost, površnost, pa i uvođenje antipopulacijskih mjera u Osijeku.

- Prvo neugodno iznenađenje koje je uslijedilo bilo je poskupljenje komunalne naknade za 20 posto od pred kraj prošle godine. Drugo iznenađenje bilo je prije nekoliko dana u režiji gradske tvrtke Unikom, kada su građanima dospjeli računi s istekom roka za plaćanje. Zatim apsurd u režiji Zavoda za stanovanje - građani su dobili opomene pred tužbu za neplaćanje dugova na ime otkupa stanova, a za koje u opomeni nije navedeno ni kada ni kako su nastali. I dolazimo do najnovijeg možebitnog budućeg neugodnog iznenađenja, a ono se odnosi na naše sugrađane koji su zaposleni u gradskim tvrtkama i upravi, a to je uskrata dugogodišnjeg stečenog prava iz radnog odnosa; umjesto dobivanja naknade za prijevoz, dobivat će godišnju kartu za javni prijevoz, tzv. butru - pobrojio je u uvodnoj riječi Radić.

Građani su, shvativši da nije njihova pogreška, kaže potom Radić, u slučaju Unikoma i Zavoda za stanovanje, a i jedni i drugi su se opravdavali da je sustav naplate posljedica suradnje s vanjskim subjektima, okupirali vrata tih tvrtki.

- Zbog amaterskog ponašanja uprava pojedinih tvrtki građani moraju odlaziti neposredno pred njihova vrata i upozoravati na radnje koje su primjer neodgovornosti u poslovanju te na taj način ispravljaju pogreške tih istih tvrtki, koje su još k tome u ovo vrijeme kada je svaka kuna važna, pokazale socijalnu neosjetljivost prema svojim sugrađanima - upozorio je Radić.

U osječkom HDZ-u Unikomu zamjeraju nove cijene odvoza, ali i nemogućnost razvrstavanja biootpada. Vezano uz situaciju oko Zavoda za stanovanje traže točan odgovor koliko je od opomena pred tužbu koje su poslali spornih te što je s onima koji su uplatili račune, a ako se pokaže da nisu dužni, hoće li njima biti vraćen novac.

Naposljetku, Radiću se, vezano uz pokušaj uvođenja butri, nameće novo pitanje - u kakvom se stvarnom stanju nalazi GPP, a za kojeg se zna da cijena prijevoza i nije tako jeftina?

- Slijedom svega ovoga mi pitamo hoće li biti novih poskupljenje komunalnih usluga za naše sugrađane. Što će Grad Osijek poduzeti da se u gradskim tvrtkama više ne događaju slučajevi naplate nepostojećih potraživanja?

S obzirom na to da smo vidjeli da se kašnjenje računa vezuje uz vanjske subjekte, pitamo koliko sustava naplate provodi netko treći, odnosno vanjski subjekti, s tim da se oni i navedu. Naposljetku prijedlog i apel je da se odustane od ovako zamišljenog uvođenja butri, neka se djelatnicima omogući pravo izbora, pitanja su koja je u ime Gradske organizacije HDZ-a na račun Grada Osijeka adresirao Radić.

Na novinarski upit očekuju li nekakve sankcije gradske uprave prema prozvanim upravama Radić tek kratko odgovara da bi oni znali "što napraviti". D. Kuštro
20

posto poskupjela je komunalna naknada krajem prošle godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike