Kultura
“MISTERO BUFFO” - PREMIJERA KAZALIŠTA GRUPA

Glumac Dražen Šivak u kontroverznoj monodrami
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
ZAGREB

Nova premijera Kazališta Grupa u koprodukciji s Triko Cirkus Teatrom prema tekstu talijanskog nobelovca Darija Foa kontroverzna je monodrama Mistero Buffo u izvedbi poznatog glumca Dražena Šivaka i režiji Lee Delong. Premijera je u utorak, 22. siječnja, u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Ovaj virtuozni komad jedan je od najvećih izazova za glumce ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre nego i iskonskog žara i scenskog šarma koji izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput putujućih glumaca iz srednjeg vijeka, po čijim tekstovima je i nastao Mistero Buffo. U Ameriku mu nisu dali ni da uđe ni da je igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom Mistero Buffo na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci govorili su protiv njegova dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji organizirali su terorističku grupu koja je otela, mučila i silovala njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Tog genijalca teatra i umjetnosti (slikar, pisac i glumac) to nije nimalo spriječilo da koristeći upravo te okolnosti pronađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao letvicu glumačke i kazališne umjetnosti.

U kombinaciji u kojoj se isprepleću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave glumac Dražen Šivak transformirat će se u više od 30 likova.

- Dario Fo je za mene, u kazališnom svijetu, jedan od svjetionika ljudskosti. Tražeći istinu u direktnoj komunikaciji s gledateljem, s vlastitom kreativnošću koju je shvaćao urođenom probuđenom čovjeku, iznosio je sebe pred druge kroz igru i smijeh. Taj smijeh nije služio zabavi, već je bio opasan, što je bilo očito i prema reakcijama onih koje je smijehom skidao do gola, ističe Šivak te dodaje: "Osim moje želje da se odužim Fou za inspiraciju, poželio sam sebe samog provući kroz to esencijalno glumačko pripovijedanje, radost igre, užitak bivanja na sceni. U tom se Foov rad preklapa kroz tradiciju klauna, gdje glumačko bivanje, a u mojoj vizuri ljudsko bivanje, postaje glavni događaj na sceni".

Redateljica predstave je Lee Delong, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, a vizualni identitet potpisuje Klarxy. Predstava je rađena prema prijevodu Tatjane Peruško.

Još je jedna zanimljivost vezana uz ovaj projekt: nagrađivani glumac Šivak pokrenuo je crowdfunding kampanju na internetskoj platformi Indiegogo za skupljanje priloga za kazališnu predstavu u rasponu od 15 do 1000 dolara. Predstavu je podržalo više od 100 osoba iz Hrvatske i svijeta. N.Vek./D.Kć.
Foa su odbacivali jer se bavio komedijom, a zabavnom teatru bio je previše aktualan i politički provokativan
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike