Mozaik
CRTANI BELGIJSKI NOVINAR

Tintin će za 90. rođendan
dobiti reizdanje stripa
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
“Tintin u Kongu” 2007. našao se na sudu zbog tužbe da Afrikance prikazuje na rasistički način

Mladi i neustrašivi belgijski novinar Tintin, uvijek u pratnji vjernoga psa Čupka, ove godine navršava 90 godina, a njegovi belgijski izdavači kane objaviti novo izdanje "Tintina u Kongu", strip iz 1930. za koji mnogi kažu da ima rasističkih elemenata.

Tintinov tvorac, Georges Remi - Herge, imao je nepune 22 godine kad je prvi put nacrtao čuperak mladoga belgijskoga novinara.

Njegov boravak u belgijskoj koloniji Kongu Herge je pretočio u jedan od svojih prvih stripova u nastavcima, a tvrtka njegovih nasljednika kani lansirati digitalno remasteriranu verziju u boji te na taj način obilježiti 90 godina od pojave lika, 10. siječnja 1929., na stranicama dječjeg priloga belgijskoga katoličkog časopisa. Izdavači odlučno opovrgavaju insinuacije da je priča problematična jer su u njoj stanovnici Afrike prikazani poput karikatura - debelih crvenih usana i oskudno odjeveni, samo u tkaninu omotanu oko bokova. "Tintin u Kongu" drugi je album stripova koji je Herge napravio, a govori o Tintinovim avanturama u bivšoj belgijskoj koloniji, u kojoj se on susreće s krijumčarima dijamanata i lovcima na divlje zvijeri.

- Ovdje je iznimno važan dijalog, a proces dekolonizacije jednako je važan - kazao je za Reuters Robert Vengeneberg.

No britanski crtač stripova Barly Baruti smatra da je trenutak reizdanja Tintina upravo iz spomenutog razdoblja u Europi diskutabilan jer u njoj ponovno jačaju grupe koje veličaju nacionalizam i rasizam te savjetuje da se upitamo "je li pravi trenutak za to".

Aktivist iz Konga Bienvenu Mbutu Mondondo 2007. pokrenuo je postupak želeći spriječiti ponovno izdavanje strip-albuma, tvrdeći da Afrikance prikazuje na rasistički način. Belgijski sud tada je odbacio zahtjev za zabranu strip-albuma o Tintinovim avanturama u Kongu zbog navodnog kršenja zakona o rasizmu uz objašnjenje da Hergeova namjera nije bila poticanje rasne mržnje te je procijenio da je strip-album nastao 1946., u vrijeme kad su kolonijalne ideje još uvijek postojale. U presudi je stajalo i kako nema dokaza da je Herge, koji je umro 1983., u dobi od 75 godina, pisao avanturu nastojeći njome izazvati bilo kakva rasistička stajališta ili ideje. Činjenica je da je i nakon devet desetljeća od pojavljivanja strip publici vrlo zanimljiv.

U planu je reizdanje nove knjige o Tintinu. Riječ je o Hergeovoj priči iz 1960. od koje je privremeno odustao nakon "Tintina na Tibetu", pod nazivom "Le Thermozero", a u planu je i priča "Alph-Art", na kojoj je radio prije smrti, 1983.

Hina
tvorac
NACRTAO GA JE GEORGES REMI - HERGE
U PRIPREMI JE NOVI FILM PETERA JACKSONA
Prema informacijama izdavačke kuće Casterman, koja objavljuje stripove o mladome junaku, u pripremi je novi film o Tintinovim avanturama, koji će režirati Peter Jackson. Prva adaptacija “Tintinovih avantura” izišla je 2011. Radilo se o animiranom filmu napravljenom u 3D tehnologiji snimanja pokreta koji je režirao Steven Spielberg, a Peter Jackson bio je koproducent. Ovaj put njih dvojica će zamijeniti uloge. Iz redakcije Castermana kazali su da će se raditi o prvome live-action filmu iz planirane trilogije te da bi se film mogao temeljiti na pripovjetkama “Ottokarovo žezlo” i “Afera Lakmus”.
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

Najčitanije iz rubrike