Mozaik
DODJELA CRITIC’S CHOICE AWARDS

Najveći pobjednik “Roma” s četiri osvojene nagrade
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Serije “The Americans” i “The Marvelous Mrs. Maisel” dobile su po tri nagrade

Na nedjeljnoj dodjeli filmskih i televizijskih nagrada Critic’s Choice Awards veliki pobjednik bio je film “Roma” meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna, koji je odnio čak četiri nagrade. Film je slavio i u kategorijama najboljeg filma i režije te najbolje filmske fotografije i najboljeg stranog filma.

To je iznenadilo mnoge, jer su favoriti za najbolji film bili “Bohemian Rhapsody” i “Green Book”. Najboljim glumcem proglašen je Christian Bale za ulogu Dicka Cheneya u filmu “Vice”, nakon što je prošlog tjedna osvojio i Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji. Nagradu za najbolju glumicu u drami podijelile su Glenn Close - koja je također potvrdila osvojeni Globus - te Lady GaGa za ulogu u “Zvijezda je rođena”. Pjevačica je nagrađena i za najbolju pjesmu, za “Shallow”.

Kopija Globusa i Emmyja
U kategoriji najboljeg sporednog glumca status favorita za osvajanje Oscara potvrdio je Mahershala Ali za film “Green Book”, kao i njegova kolegica Regina King, koja je najbolja sporedna glumica u “If Beale Street Could Talk”, filmu koji je nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij. Najboljom glumicom u komediji proglašena je Olivia Colman za sjajni britanski film “The Favourite”, koji ima najviše nominacija za ovogodišnje nagrade Britanske filmske akademije (BAFTA). Superherojska avantura “Black Panther” slavila je u kategorijama najboljih kostima, vizualnih efekata i scenografije, a za montažu i glazbu nagrađen je film o Neilu Armstrongu “First Man”, redatelja Damiena Chazellea. Sve u svemu, dodjela nagrada filmskih kritičara nije donijela nikakva iznenađenja, nego je gotovo u cijelosti kopija dodjele Zlatnih globusa (a u nekim kategorijama i Emmyja). Osim u kategoriji filmske glazbe dobitnici se nisu poklopili ni u kategoriji najbolje komedije, jer su kritičari nagradili “Crazy Rich Asians”, a ne “Green Book”, koji je dobio Zlatni globus i za komediju i za najbolji originalni scenarij, koji, prema mišljenju kritičara, pak, ima film “First Reformed”, autora slavnog Paula Schradera.

U televizijskim kategorijama na dodjeli Critic’s Choice Awards najviše su razloga za slavlje imale serije “The Americans” i “The Marvelous Mrs. Maisel”, koje su osvojile po tri nagrade, uključujući i one glavne za najbolju dramsku odnosno humorističku seriju.

Prognoza Oscara
U 17 televizijskih kategorija gotovo sve se poklopilo s dodjelom Zlatnih globusa ili Emmyja, osim u tri slučaja. Kritičari su za najbolju animiranu seriju izabrali “BoJack Horseman”, a ne dobitnika Emmyja, seriju “Rick and Morty”, koja ovdje nije bila ni nominirana. Kritičari su kao najboljeg sporednog glumca nagradili Nou Emmericha za seriju “The Americans”, koji nije dobio nominacije ni za Emmy ni za Zlatni globus. Holivudska zvijezda Amy Adams za sjajnu je glavnu ulogu u seriji “Sharp Objects” dobila nagradu za najbolju glumicu u seriji ograničene distribucije, ali zajedno s kolegicom Patricijom Arquette, koja je dobila jednak broj glasova za seriju “Escape at Dannemora”, inače dobitnicom Zlatnog globusa prošle nedjelje.

Prošle godine čak je 17 od ukupno 19 filmskih nagrada dodijeljenih na Critic’s Choiceu bilo potvrđeno i na dodjeli Oscara, uključujući i onu za najbolji film.

Tanja Kvorka
Amy Adams
NAGRAĐENA JE ZA "SHARP OBJECTS"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike