Autoglas
PREMIJERA: PORSCHE 911 CABRIOLET

Na cestu stigla toples-verzija legendarne “jedanaestice”
Objavljeno 15. siječnja, 2019.
Početna cijena za model 911 Carrera S Cabriolet u Njemačkoj iznosi 134.405 eura

Šest tjedana nakon debitantskog nastupa Coupéa stiže 911 Cabriolet. Tekstilni poklopac moći će se podizati i spuštati do brzine od 50 km/h za oko 12 sekundi. Model 911 Cabriolet kao Carrera S za početak dolazi sa stražnjim pogonom i kao Carrera 4S s pogonom na sve kotače. Oba se oslanjaju na 2981 cm³ veliki, punjeni šestocilindrični bokser motor s 331 kW (450 PS) pri 6500/min i 530 Nm okretnog momenta između 2300 i 5000/min.

Carrera S postiže ubrzanje s mjesta na 100 km/h za 3,9 sekundi i može postići brzinu do 306 km/h. Carrera 4S doseže maksimalnu brzinu od 304 km/h i ubrza za 3,8 sekundi na 100 km/h. Nova 911-ica šireg je izgleda od prethodnika. Iznad velikih kotača s promjerom od 20 inča sprijeda i 21 inča otraga nadvijaju se znatno šira kućišta kotača. Stražnja osovina proširena je za 44 mm. Prednji dio vozila - sada širi za 45 mm - prema naprijed ima izdužen poklopac prtljažnika s markantnim udubljenjem ispred vjetrobranskog stakla. Oba elementa izdužuju prednju stranu te joj dodjeljuju dinamičan izgled. U stražnjem dijelu dominiraju znatno širi promjenjivi stražnji spojler i besprekidna, elegantna svjetlosna traka. Izuzev prednjeg i stražnjeg dijela cijeli se vanjski oklop sada sastoji od aluminija.

Potpuno novi interijer obilježen je jasnim i ravnim crtama upravljačke ploče s uvučenim instrumentima. Kao jednu od svjetskih novosti, Porsche je razvio serijski Wet Mode. Tom se funkcijom prepoznaje voda na cesti koja zatim na odgovarajući način pretkondicionira kontrolne sustave i upozorava vozača. On tada može vozilo pritiskom tipke ili dugmeta za način rada na volanu (Sport Chrono paket) podesiti s posebnim naglaskom na sigurnost. Jednako tako serijski asistent za upozorenja i kočenje na temelju kamere prepoznaje opasnost od kolizije s vozilima, pješacima i biciklistima. Asistent za parkiranje s uključenom kamerom za vožnju unatrag dopunjava serijsku opremu Cabrioleta. Opcionalno su za 911 dostupni sustav Night Vision Assist s termovizijskom kamerom te tempomat za održavanje razmaka s automatskom regulacijom razmaka. Početna cijena za model 911 Carrera S Cabriolet u Njemačkoj iznosi 134.405 eura, model 911 Carrera 4S Cabriolet 142.259 eura uključujući PDV.

Milan Bugarić
// PREMIJERA //
UPRAVLJAČKA PLOČA KAO ORIGINALAN 911
Upravljačka se ploča kao i kod praiskonske “jedanaestice” proteže cijelom širinom između dvije horizontalne razine krila. Uz tipično za Porsche centralno smješteni tahometar, tu su i dva tanka, bezokvirna zaslona slobodnog oblika (tzv. freeform displays) koja vozaču pružaju potrebne informacije. Većina ljubitelja Porschea pozdravlja ovakvu upravljačku ploču.