Autoglas
KIA PREDSTAVILA SVOJU VIZIJU AUTONOMNE VOŽNJE

Vozilo osjeća u kakvom je emotivnom stanju vozač
Objavljeno 15. siječnja, 2019.

Kia na sajmu zabavne elektronike CES 2019 u Las Vegasu predstavlja nekoliko novih tehnologija, namijenjenih postautonomnoj vožnji. Kia je za budućnost, kada vozila budu imala mogućnost autonomne vožnje, postavila temelje svojeg tehnološkog razvoja koji će unaprijediti način transporta ljudi. Središnji dio predstavljanja vizije ‘prostora emocionalne vožnje’ na CES 2019 je sustav R.E.A.D. – Kijin sustav prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) – prva kabina na svijetu koja se temelji na umjetnoj inteligenciji prilagođenoj ljudskim osjetilima.

Sustav R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačeva emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože. Sustav prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila. Tehnologija strojnog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na temelju čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu.

- Sustav R.E.A.D. predstavlja spajanje najsuvremenije tehnologije nadzora vozila i emocionalne inteligencije koja se temelji na umjetnoj inteligenciji. Riječ je o komunikaciji između vozača i vozila kroz neizgovoreni jezik ‘osjećaja’ - rekao je Albert Biermann iz grupacije Hyundai-Kia.

Sustav R.E.A.D. predstavljen je zajedno s tehnologijom V-Touch koja se kao prva na svijetu odlikuje nadzorom s pomoću virtualnih kretnji. V-Touch koristi 3D kameru koja prati korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog zaslona, projiciranog na vjetrobranskom staklu. S pomoću jednostavnih kretnji prstima svi putnici u vozilu mogu mijenjati ambijent u kabini, uključujući osvjetljenje, klima-uređaj i zabavni sustav, što znači da u vozilu više nisu potrebni gumbi ili zasloni na dodir.

Sljedeća funkcija inovativnog sustava R.E.A.D. Kijino je vibriranje sjedala u skladu s emitiranom glazbom, što označi da putnici mogu pri slušanju ‘osjetiti’ svoje omiljene pjesme. Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sjedišta u skladu s frekvencijom zvukova emitirane glazbe. Veća udobnost u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sjedišta. M.Bugarić