Sport
AUSTRALIAN OPEN

Tomić je lani brojio novac, sad željan tenisa prijeti Čiliću
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Vekić i Martić bile su prve na programu, a Marin Čilić u obranu finala kreće danas prijepodne prema hrvatskom vremenu

Red rukometa pa nezaobilazni nogomet, onda malo skijanja ili europske i američke košarke, a sad stiže i tenis. I to turnir iz "velike četvorke". Siječanj je definitivno mjesec za sportske sladokusce.

Noćas je u Melbourne Parku krenulo nadmetanje za trofej na prvom teniskom Grand Slamu sezone, 107. izdanju Australian Opena. Prvoga dana u akciji je i troje hrvatskih predstavnika. Mečevi Osječanke Donne Vekić protiv Kristine Mladenović te Omišanke Petre Martić kontra Heather Watson bili su na programu noćas, jedan sat poslije ponoći, a u prijepodnevnom terminu ponedjeljka (oko 10.30 sati) prema hrvatskom vremenu prolaz u 2. kolo traži lanjski finalist Marin Čilić.

Marin spreman
Nakon osvajanja Davis Cupa s Hrvatskom u Lilleu naš prvi reket je otišao na godišnji, a usred priprema za novu sezonu pojavili su se problemi s gležnjem, pa je propustio ATP turnir u Puneu. Prije Australian Opena odigrao je tri meča na Kooyong Classicu i čini se da je s gležnjem svaki dan bolje.

Čilićev prvi suparnik u Melbourneu je ćudljivi Australac hrvatskih korijena Bernard Tomić, trenutačno 85. tenisač svijeta, ali i dečko koji prema svom potencijalu zaslužuje mnogo bolje pozicije u ATP poretku. Talenta ima, i to napretek, ali radne navike, fokusiranost na tenis i ozbiljnost su "nula bodova". Uostalom, Tomić je lani morao igrati kvalifikacije Australije, nije uspio proći u glavni turnir, pa mu je bilo svega dosta i uzeo je pauzu od tenisa uz poruku: "Ma tko će svakoga dana trenirati i igrati, zaradio sam milijune i treba ih trošiti. Dečki, vi samo uživajte u treninzima i mečevima, ja odoh brojiti novac." I brojio ga je pola godine, a onda se vratio i u rujnu postao pobjednik turnira u kineskom Chengduu. Kad hoće, može odlično, ali je problem što često neće i ne da mu se. Tomić je doista vrlo neobičan tip, kad se pojavio na teniskom obzoru, predviđali su mu veliku karijeru i vrh ATP ljestvice, briljirao je kao junior i rano upao u seniorske vode. Sve je mirisalo na veliku tenisku priču, ali teniski vrhovi ostali su nedostižni, jer nije volio trenirati. Više se volio svađati, s ocem, trenerima, organizatorima turnira, svim i svakim, pa je često izazivao sablazan australske javnosti izjavama i ponašanjem izvan teniskih terena. Teško je znati što se može očekivati od Tomića, ali jedno je sigurno - Čilić će danas na Margaret Court Areni morati biti itekako ozbilljan, potpuno fokusiran i spreman na sve.

Roger brani tron
Još su svježa sjećanja na lanjsko finale australskog Grand Slama kada je Čilić nakon drame u pet setova izgubio od veličanstvenog Rogera Federera. Imao je šanse, dvije break lopte u prvom gemu petog seta vjerojatno su ga dugo proganjale... No, ove godine je nova prilika, Marin zbog problema s ozljedom nije potpuno fit, ali može on opet vrlo daleko. Sad je najvažnije preskočiti prvu prepreku... Zanimljivo, ovo neće biti njihov prvi dvoboj u Melbourne Praku, susreli su se i prije devet godina, tada je 17-godišnji Tomić vodio 2:1 u setovima, ali pobjedu je na kraju slavio Čilić.

Danas će na teren i Roger Federer, koji ide po svoj stoti naslov u karijeri, sedmi na Australian Openu. Federer je Federer i nikad ga se ne smije otpisati, no favorit broj jedan je Novak Đoković, koji također lovi sedmi naslov u Melbourne Parku. Nakon što se lani nevjerojatno vratio iz "crne rupe", opet zauzeo vrh ATP poretka, Novak ponovno djeluje jako, moćno i nepobjedivo. Kod tenisačica u lovu je i Serena Williams, i to na izjednačenje nevjerojatnog rekorda Margaret Court, koja ima 24. Grand Slam naslova. Serena je zasad na 23.

Ivana Liović
Posljednji meč Andyja Murraya?
Iako je plan oprostiti se nakon Wimbledona, Andy Murray danas možda igra i svoj posljednji meč na Touru. Suparnik mu je Robert Bautista Agut. Ako bolovi budu prejaki i ako to doista bude posljednji Andyjev, meč bit će to kraj jedne velike teniske karijere.

- Kažu da nije imao sreće jer je igrao u moje vrijeme, s Đokovićem i Rafom Nadalom. No, on je osvojio Wimbledon, olimpijski turnir, bio je broj jedan. Možda nije imao sreće iz australskoga kuta jer je izgubio svih pet finala Australian Opena, ali on je napravio mnogo, učinio je Škotsku ponosnom. I zato može biti ponosan, nikako tužan - komentirao je Murraya Roger Federer.
Ljepotica Donna
Njemačko izdanje Yahoo Sporta objavilo je popis najljepših tenisačica s Australian Opena 2019, a na njemu su dvije Hrvatice. Visoko šesto mjesto na ljestvici najljepših drži Osječanka Donna Vekić, za koju Nijemci pišu da je “na putu prema gore”. Na listi je i Jana Fett, koja nije uspjela proći kvalifikacije u Melbourneu.
pakao
VRUĆI AUSTRALSKI DANI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike