Novosti
BEOGRADSKI ODVJETNIK PRIJAVIO MINISTRA KRSTIČEVIĆA

Dušan Bratić: Očekujem saslušavanje osumnjičenih
Objavljeno 14. siječnja, 2019.

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužiteljstvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića i drugih zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti. Bratić u svojoj prijavi navodi da Krstičevića i druge tereti da su iz vatrenog oružja gađali izbjegličku kolonu koja se kretala cestom Donji Vakuf - Jajce i na teret im stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Upitali smo odvjetnika Bratića da za naš list pojasni na kojim dokazima temelji svoju tužbu.

"Osnovana sumnja proistječe iz izjava 46 svjedoka, kako samog događaja od 12. i 13. rujna 1995., tako i događaja koji su uslijedili sljedeća četiri dana sa zarobljenim civilima u mlinu u Bravnicama, sportskoj dvorani u Livnu i bolnici Firule u Splitu. Osim toga, postoje izjave nekih identificiranih pripadnika postrojbe koja je sudjelovala u inkriminiranim radnjama koje su od njih uzete u skladu sa zakonom", rekao je Dušan Bratić dodajući kako je inicijalna kaznena prijava podnesena tužiteljstvu BiH 2005. i dopunjavana je više puta, ali "to tužiteljstvo ne želi poduzimati kazneno gonjenje iz očito razloga koji se nalaze izvan regula kaznenog prava". Načelo univerzalne jurisdikcije, pojašnjava Bratić, "upravo je i ustanovljeno kako pravda ne bi ostala nezadovoljena onda kada jurisdikcija na čijem je teritoriju djelo počinjeno ne može ili ne želi goniti".

"Sada, kada je očito da BiH pravosuđe ne želi provesti pravdu, podnijeli smo kaznenu prijavu u Srbiji. Osim toga, neki novi i kvalitetni dokazi su osigurani nedavno. Nije mi poznato kako ni zašto Haški tribunal nije pronašao krivnju HV-a, kao ni je li pred njim o tome suđeno, niti pak smatram da je to pravna smetnja za vođenje istrage i suđenje", rekao je za Glas Slavonije odvjetnik Dušan Bratić. Na naš upit očekuje li da će tužiteljstvo prihvatiti njegovu tužbu protiv Krstičevića, nije izravno odgovorio. "Ne očekujem niti želim da pravosuđe Srbije, kako to redovno čini pravosuđe Hrvatske, odmah tajno odredi pritvor osumnjčenima i izda nacionalnu i međunarodnu tjeralicu, pa ih pozove da dođu u Zagreb, navodno, zbog saslušanja, a zapravo na granicu radi uhićenja, jer to nije nužno radi vođenja postupka, a nije ni zakonito, već očekujem samo da se provede istraga uz saslušanje osumnjičenih preko međunarodne pravne pomoći i potom podigne optužnica i omogući okrivljenima da se brane uz pomoć odvjetnika kojega sami izaberu, bez ograničenja u pogledu državljanstva branitelja, što sve desetljećima izostaje u analognim postupcima koji se u Hrvatskoj vode protiv državljana Srbije. Hoće li tužiteljstvo Srbije postupiti po mojoj kaznenoj prijavi, ne znam", kaže Bratić. M.Flego
Damir Krstičević

ministar obrane

“Očito, mnogima sam trn u oku, vjerojatno što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku, i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva. Crvene beretke su u Domovinskom ratu napravile sve što su trebale napraviti, ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao 4. gardijskom brigadom”, komentar je ministra na tužbu.
Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika