Svijet
ZVIZDIĆ POZIVA NA RJEŠAVANJE PITANJA GRANICE

Zapadnom Balkanu treba pozitivan politički dijalog
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Zvizdić je zabrinut “krivotvorenjem povijesti i nijekanjem genocida u Srebrenici”

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu Denis Zvizdić pozvao je u nedjelju vlade Hrvatske i Srbije da napokon riješe pitanje međudržavnih granica s njegovom zemljom.

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima iz Vijeća ministara BiH Zvizdić je pozvao Hrvatsku da ratificira ranije postignuti dogovor o razgraničenju s BiH, a Srbiju da potpiše ugovor o granici s BiH. Ovaj poziv Zvizdić je uputio zbog ukupnog ozračja na prostoru zapadnog Balkana upozoravajući kako je ono u posljednje vrijeme obilježeno provokacijama i zastupanjem “opasnih secesionističkih namjera”.

Zvizdić je posebice zabrinut “falsificiranjem povijesti, nijekanjem genocida u Srebrenici i glorificiranjem ratnih zločinaca, zloslutnim idejama o crtanju novih granica na temelju etničkih načela te tendencioznim i zlonamjernim povezivanjem BiH s odnosom između Srbije i Kosova”. Podsjetio je i na neprihvatljive carinske namete i barijere suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpaciju imovine, kršenje međunarodnih konvencija i neprihvaćanje presuda međunarodnih sudova, miješanje u unutarnje stvari i slične “nedobrosusjedske aktivnosti”.

Zbog svega toga Zvizdić je ocijenio da ono što najviše treba zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podjele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna suradnja i napredak.

Brojni dokumenti koje su prihvatile sve zemlje zapadnog Balkana prihvaćajući europsku politiku kao svoju znače jačanje dobrih regionalnih odnosa koji moraju biti bazirani na međusobnom razumijevanju i bezuvjetnom poštovanju suvereniteta, integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta svake od zemalja, poruka je predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je ustvrdio kako je potpuno jasno da BiH poštuje suverenitet i teritorijalni integritet susjeda, a vjerodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici s Crnom Gorom i kroz iskrenu namjeru da se isti pravni akt ratificira i potpiše s drugim susjedima. Hina
IZNIMNA SIMBOLIKA MEĐUSOBNOG POVJERENJA I SURADNJE
Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske potpisan je 1999. godine, a iako nije ratificiran, primjenjuje se, dok s Republikom Srbijom takav ugovor još uvijek nije ispregovaran. Zbog toga je Zvizdić ponovo pozvao Hrvatsku da ratificira potpisani ugovor o granici s BiH, a Srbiju da s Bosnom i Hercegovinom, a u svrhu jačanja međusobne suradnje, mira i stabilnosti, u najkraćem roku potpiše međudržavni ugovor o granici. Konačno rješenje tih bilateralnih pitanja imalo bi iznimnu simboliku međusobnog povjerenja i suradnje te najkonkretniju potvrdu više puta izrečenih stajališta susjednih država o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, smatra Zvizdić uz ocjenu kako bi uzajamnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestala nagađanja o teritorijalnim pretenzijama i etničkim razmjenama teritorija.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana