Sport
HRVATSKA - JAPAN

Červar dobio vratare
i sačuvao snage za
susret s Makedoncima
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Hrvatska je od početka stvorila razliku protiv Japana i pobjeda nije dolazila u pitanje

Druga pobjeda bez neizvjesnosti, pretjeranog trošenja i bilo kakvih stresova. To smo zapravo i očekivali od hrvatskih rukometaša od susreta s Japanom. Stigla je Hrvatska do druge pobjede na Svjetskom prvenstvu, uz prije svega sjajan učinak obaju hrvatskih vratara, Šege i Stevanovića.

Ako ćemo tražiti dlaku u jajetu, onda je to činjenica da Japance na kraju nismo svladali s dvoznamenkastom razlikom. Bilo je na kraju 35:27, a Japanci su u posljednjoj minuti postigli dva pogotka. No, nema veze, prave stvari tek nas čekaju. Već danas slijedi mnogo ozbiljniji izazov s Makedonijom.

Odlični Šego

Odlučio je protiv Japana Lino Červar potpuno odmoriti Luku Cindrića, koji uopće nije ulazio u igru. U napadu je od početka Domagoj Duvnjak zauzeo svoju "prirodnu" poziciju srednjeg vanjskog, a uz Stepančića u vanjskoj liniji prvi put na Svjetskom prvenstvu zaigrao je i Damir Bičanić. U obrani Slavonac je mijenjao Slavonca. Igrala se 6-0 obrana, pa je u sredini uz Željka Musu bio Našičanin Alen Blažević, koji je mijenjao Vukovarca Bičanića. Dosta je Červar rotirao, želeći tako protiv najslabijeg suparnike u skupini sačuvati "energetski potencijal" svoje momčadi. Tako se izrotirao u prvom poluvremenu i Vranković i Karačić, prigodu su dobili i Mandić na lijevom krilu umjesto Štrleka, na crti su zaigrali i Kozina i Šipić. Nije u prvom poluvremenu bilo promjena na vratima i na desnom krilu pa su se tako u prvom poluvremenu posebno istaknuli upravo Marin Šego i Zlatko Horvat. Međugorac na hrvatskim vratima do odmora je skupio devet obrana. Stvorili su Japanci dosta čistih prilika, međutim dosta toga je "počistio" Šego pokazavši da se u njega može itekako imati povjerenja do kraja Svjetskog prvenstva. Zlatko Horvat je do odmora postigao šest pogodaka, a samo jedan s crte sedam metara. Otvorio je "Zlaja" seriju pogodaka, nastavio je Stepančić, koji je pokazao da je u Njemačku stigao prilično "vruć", a Štrlek je pogotkom iz kontre već u 9. minuti natjerao japanskog izbornika, Islanđanina Dagura Sigurdssona na zvanje time-outa. Hrvatska je tada već vodila 5:1. Japan je pokušao s napadom "sedam na šest". Iskoristio je to Duvnjak pogotkom sa svoje polovine za vodstvo 7:1. Dogodilo se logično, ali neopravdano opuštanja. Japanci su često znali u serijama postizati po dva pogotka pa su u 16. minuti stigli na tri pogotka minusa (9:6), uz isključenje Blaževića. Ipak, kada god je Hrvatska dala gas, a Šego bio koncentriran, naši su rukometaši podigli prednost, pa je tako nakon "torpeda" koji je u bliži kut poslao Karačić stigli u 24. minuti u vodstvo od 14:7. Opet se dogodilo malo opuštanje, zbog čega je i Červar prije odlaska na odmor zvao time-out. Naime, Mandić je u obrani zaradio isključenje, a Japanci stigli na 16:12. Ipak, Bičanić, a potom i Karačić podižu prije odlaska na odmor na 18:12, da bi u zadnjim sekundama prvog poluvremena Tokuda iz sedmerca postigao 13. pogodak za Japan.

I Stevanović

U nastavku je na hrvatska vrata stao Ivan Stevanović, koji je nastavio tamo gdje je Šego stao. Dobili smo definitivno "Stivija", za samo 30 minuta drugog poluvremena imao je čak 12 obrana. Nastavio je Červar s rotacijama i u drugom poluvremenu. U 39. minuti nakon što je Horvat postigao svoj osmi pogodak, na Svjetskom prvenstvu debitirao je Ivan Vida, desno krilo NEXE-a. Očito je bio pod dojmom, pružena mu je prigoda u završnici pucati sedmerac koji mu je japanski vratar Kai skinuo, a potom nije iskoristio i prigodu iz igre s desnog krila. Zato je maksimalno minutažu iskoristio drugo pričuvno krilo David Mandić. Pogotkom iz sedmerca lijevo krilo PPD-a Zagreb donio je Hrvatskoj i najveće vodstvo na utakmici (29:18 u 49. minuti). Nakon dva precizna sedmerca iskoristio je i svoje dvije prilike iz igre. Na kraju među strijelce u našim redovima jedino se među strijelce, osim vratara, nisu upisivali Vida, Kozina i specijalist za obranu Blažević. U završnici mogla se ostvariti i uvjerljivija pobjeda. Doi je prvo na ulasku u posljednju minutu postigao pogodak, a onda presjekao hrvatski napad i zatresao mrežu za na kraju ublažavanje japanskog poraza. Najveći dio njemačke neutralne publike japanske pogotke je popratio pljeskom i skandiranjem. Odgovorili su hrvatski navijači. Čulo se "Zovi, samo zovi..." Potpora navijača bit će itekako potrebna danas, kada Hrvatska protiv Makedonije može riješiti plasman u drugi krug.


Krešimir Lacković
HRVATSKA          35  (18)
JAPAN                   27 (13)

​MÜNCHEN - Olympiahalle. Gledatelja: 12.000. Suci: A. Brunner, M. Salah (Švicarska).
HRVATSKA: Stevanović (11+1), Šego (9+0), Duvnjak 3, Stepančić 5, Vida, Horvat 8(2), Karačić 4, Blažević, Štrlek 4, Musa 1, Cindrić, Mandić 4(2), Kozina, Vranković 2, Šipić 1 i Bičanić 3.
JAPAN: Kai (3+2), Kubo, Myazaki, Kasahara 1, Baig, Kai, Narita 1, Tokuda 6(3), Watanabe 3, Doi 3, Shida 2, Motoki 2, Tamakawa 1, Okamoto 1, Yoshino 3, Agarie 3 i Kadoyama 1.
SEDMERCI: Hrvatska 5(4), Japan 4(3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Blažević 2, Mandić 2), Japan 4 minute (Doi 2, Okamoto 2).
Najčitanije iz rubrike