Regija
GUNJA POLAŽE VELIKE NADE U PODUZETNIČKU ZONU

Preduvjet za radna mjesta
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Uskoro potpisivanje ugovora vrijednog oko 6.000.000 kuna za opremanje zone
GUNJA

Ni u 2018. Općina Gunja nije uspjela riješiti jednu od osnovnih pretpostavki za dolazak investitora, razvoj gospodarstva i otvaranje toliko potrebnih radnih mjesta kojima bi se zadržalo mlade i omogućilo im se da u svojemu selu mogu raditi i od svojega rada živjeti. Riječ je o infrastrukturnom opremanju poduzetničke zone Velebit koja je još uvijek oranica.


O značenju uređenja i stavljanja u funkciju zone, u koju Gunjanci polažu velike nade, općinski načelnik Anto Gutić izvijestio je i vukovarsko-srijemskog župana Božu Galića, istaknuvši da im je potrebna pomoć kako bi zainteresiranim poduzetnicima omogućili da u Gunji pokrenu posao. Investitori žele ulagati u opremljenoj zoni, s prilaznim cestama i svom potrebnom infrastrukturom, a Općina iz svog skromnog proračuna ne može namaknuti novac.


Početkom 2018. bilo je pet zainteresiranih investitora koji su izrazili namjeru za ulaganje, a pokretanje posla i otvaranje radnih mjesta za Gunju, jednu od najnerazvijenijih općina koju su u svibnju 2014. dodatno poharale i unazadile katastrofalne poplave, značilo bi spas. U poplavama je izgubljeno oko 150 radnih mjesta, gospodarstvenici nisu obeštećeni i morali su otpustiti radnike, što je dodatno potaknulo iseljavanje. U zapostavljenom graničnom području Hrvatske mladima se danas ne pruža nikakva perspektiva i sve više obitelji odlazi trbuhom za kruhom.

U poslovnoj zoni potrebno je sagraditi cestu u dužini od 400 metara te dovesti plin, vodu i izgraditi kanalizaciju.


Projekt je kandidiran prema EU fondovima i općinski načelnik Anto Gutić nadao se da će ugovor biti potpisan na posljednjoj, 7. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj krajem prošloga mjeseca u Pakracu, ali to se nije dogodilo. Gunjanski projekt ide preko Ministarstva reginalnog razvoja, uvršten je u nadopunu razvojnog sporazuma, a u Pakracu su potpisivani ugovori za projekte koji će se realizirati kroz Ministarstvo turizma, Ministarstvo graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Gutić je dobio čvrsta jamstva da bi ugovor za infrastrukturno opremanje poduzetničke zone u Gunji mogao biti potpisan već na sljedećoj sjednici Savjeta, koja bi se trebala uskoro održati u Novoj Gradiški.
- Projekt je vrijedan šest milijuna kuna, Općina je predvidjela i vlastita sredstva u iznosu od 300.000 kuna, a ako bude potrebno računamo i na 500.000 kuna pomoći Vukovarsko-srijemske županije - kaže načelnik Gutić. Ističe da mu je izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni jedan od prioriteta i siguran je da će nakon stavljanja u funkciju ona vrlo brzo zaživjeti i biti zamašnjak razvoja toga kraja. U ovoj će godini u Gunji s radom početi bioenergana vinkovačkog investitora, a namjeru ponovnog pokretanja proizvodnje namještaja i zapošljavanja 50-ak radnika izrazio je i vlasnik tvrtke Malagić, što bi svakako bio veliki vjetar u leđa gospodarskom oživljavanju Gunje.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike