Regija
STARI OBIČAJI

Pokladno natpjevavanje okupilo 25 jahača
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
ŠIŠKOVCI


Lijepo vrijeme privuklo je oko 25 jahača uz jedan platon i gik na peto pokladno natpjevavanje u Šiškovcima te blagoslov konja u Cerni. Domaćini su dočekali konjanike uz slavonske specijalitete i nezaobilaznu rakiju, a specifičnost ovog pokladnog jahanja je natpjevavanje između žena i jahača na konjima ispred crkve sv. Ane u Šiškovcima. Ako koga treba istaknuti, onda je to svakako kao i prošle godine Marica Jovanovac iz Gradišta, koja ima jako dobar glas i rijetko tko se može mjeriti s tom gospođom.


- Mi možemo početi s bećarcima i natpjevavati se s njima, no ako zna što ja pjevam, on će meni odgovoriti na tu moju pjesmu, a ja ako znam što on pjeva, njemu ću odgovoriti na njegovu pjesmu. To su u većini slučajeva bećarci o našim selima, a bude i onih bezobraznih, uglavnom to su sve naši stari bećarci koje su naši stari prenosili s koljena na koljeno - rekla je Marica Jovanovac.


Prije obilaska sela jahače je ugostio Josip Penić u svojoj kući, te je održan blagoslov konja u Pastoralnom centru Župe sv. Mihaela arkanđela u Cerni, a blagoslov je održao župnik Krešimir Jukić.
Običaj pokladnog jahanja započeo je pokladnim jahanjem u Bapskoj, nastavio se u Šiškovcima, a za sljedeći vikend najavljena su pokladna jahanja u Iloku 19. siječnja, te 20. siječnja u Gradištu. M.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro