Regija
MKU PELMONOSTOR ORGANIZIRAO 21. MAĐARSKO KOLINJE

Uz čardaš izrađivali sarme, kobasice, kalvinske hurke...
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Očuvanje tradicije i prenošenje iskustva sa starijih na mlađe - osnovni im je cilj
BELI MANASTIR

Uprizorenjem autohtonog mađarskog kolinja, Mađarska kulturna udruga Pelmonostor nastavila je tradiciju očuvanja starih običaja.

Živo je bilo još od ranog subotnjeg jutra u Pelmonostorevoj Mađarskoj kući. Nekoliko litara kuhane rakije, višestruko veća količina kuhanog vina i ugodno zimsko vrijeme bili su samo uvod u kasnija događanja. Kao po tekućoj vrpci, ali opet lagano i u ritmu čardaša, obavljali su sve poslove te gostima objašnjavali kako se to nekada radilo, u vremenima bez današnje uobičajene žurbe i svakodnevnih obveza. Prva pauza, kao i uvijek, uslijedila je kada su vrijedne domaćice poslužile svježe pečenu svinjsku jetricu s bijelim lukom te ostalim delicijama karakterističnim za kolinjski doručak. Dok je većina uživala u slasnim zalogajima, jedna skupina vrijednih mesara već je mljela meso. U kuhinji se odrađivao drugi dio posla, poput motanja sarmi. A bilo ih je približno 250. Na svoj je red čekala i smjesa od desetak kilograma brašna, koja se, uz ostale dodatke, ubrzo pretvorila u nekoliko stotina slatkih krofni. Nisu, dakako, izostali ni salenjaci te ostale vrste kolača, ali ni vruće pogače s čvarcima. Kakvo bi mađarsko kolinje bilo bez kalvinskih hurki koje su također ponudili gostima. Svojevrsna atrakcija bio je top za punjenje kobasica, koji je već odavno postao punoljetan. Napunjeno je njime tijekom proteklih desetljeća na kilometre kobasica, a nije zakazao ni u subotu. Kao i svake godine, u smjesu za kobasice ubačena je baranjska jarko crvena slatka paprika, ali i ona ljuta, nešto više nego što je uobičajeno, tek toliko, kažu članovi MKU-a, da budu malo ‘‘ljućkaste‘‘.

- Ovo je 21. Mađarsko kolinje koje organizira naša udruga. Osim zbog očuvanja tradicije, mađarsko kolinje prigoda je da se većina članova udruge okupi, radno provede dan i na kraju opusti, uz goste i bogatu trpezu. Manifestaciju, između ostaloga, koristimo kako bi stariji svoja iskustva prenijeli mlađima. Stoga većinu poslova obavljaju upravo mlađi članovi udruge, ali pod nadzorom onih starijih - priča Izabela Agh, predsjednica MKU-a Pelmonostor, dodajući kako su ove godine angažirane i mlade djevojke. Za ovu prigodu nabavljena je približno 230 kilograma teška svinja od koje su iskorišteni gotovo svi dijelovi. Sve skupa, dakako, pojelo se gotovo istoga dana. Osim aktivnih članova udruge, Mađarsko kolinje pohodili su brojni gosti koji su ujedno bili degustatori proizvoda. Sudeći po komentarima, sudionici tradicionalnog kolinja položili su ispit.

- S ovom sada već respektabilnom tradicijom ne mislimo prekinuti, tako da već dogovaramo novo druženje za otprilike godinu dana - naglašava Izabela Agh. I. Getto
Izabela Agh,

predsjednica MKU-a Pelmonostor:

Ovu našu manifestaciju, između ostaloga, koristimo kako bi stariji svoja iskustva prenijeli mlađima. Stoga većinu poslova obavljaju upravo mlađi članovi udruge, ali pod nadzorom onih starijih.
Čuvanje baštine
Mađarska kulturna udruga Pelmonostor ima već popriličnog iskustva u organiziranju ovakvih i sličnih događaja, koji su samo djelić njezinih aktivnosti na očuvanju mađarske kulture, običaja i baštine uopće. Već su, primjerice, nadaleko poznata njihova natjecanja u kuhanju pilećeg paprikaša s csipetkama (trgancima) te angažman prilikom raznih proslava u režiji grada, kada su, obično, zaduženi sa gastroponudu…
Najčitanije iz rubrike