Regija
NA 7. ŠVARGLIJADU UZORKE DONIJELI NATJECATELJI IZ TRI SLAVONSKE ŽUPANIJE

Najšvargl prave Sebastijan Bell i Mario Kuba
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
GRABARJE

U Grabarju je održana 7. Švarglijada u organizaciji KUD-a Poljadija, Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska. Na manifestaciju je pristiglo 17 uzoraka iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Pokroviteljstva manifestacije prihvatili su se Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Grad Kutjevo. Nakon ocjenjivanja najviše bodova, 129, dobio je švargl Sebastijana Bella iz Pleternice, vlasnika Eko kuće Bello, koji godišnje za svoje goste na imanju pripremi na desetke švargla. On je uz vrijedne poklone organizatora dobio i veliku plaketu Šampiona 7. Švarglijade. Vrlo visoke ocjene i Veliko zlato osvojili su uzorci sa 128 bodova Željka Bajta iz Zarilaca, te Željka Begovića iz Drškovaca. Visok plasman i četvrto mjesto osvojio je Mario Kuba iz Jakšića, koji je za svoj švargl ove godine ponovno osvojio titulu najboljeg prema ocjeni posjetitelja. Nagrade su uručili predsjednik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić, dogradonačelnik Pleternice Domagoj Katić, dogradonačelnik Kutjeva Ivica Malnar, dogradonačelnik Požege Ferdinand Troha i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

- Jedinstvena je ovo gastromanifestacija koja slavi i na slavonski stol vraća švargl. Delicija je to koju cijene pravi gurmani, no sve manje je ima u izvornom obliku, koji se i ocjenjivao na Švarglijadi. Upravo ovim natjecanjem nastavit ćemo čuvati onaj stari, originalni i autohtoni izgled i okus – istaknuo je Protić, koji sa svojom udrugom na području Požeštine organizira još sedam etnoloških i gastronomskih manifestacija.

Nagradu za najljepši stol u slavonskom štihu osvojili su posjetitelji za stolom 2, obitelj Ergović iz Zarilca. AGM Kruna
Možda ste propustili...

VUKOVAR I CVELFERIJA ZBRAJAJU ŠTETE

Led kao teniske loptice, "pijavica" dizala krovove

AKTUALAC GRADSKOG VIJEĆA ŽUPANJE

Nekretnine, živa glazba, Virovi...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana