Osijek
IZVANSEZONSKI FOTOSAFARI U KOPAČKOM RITU

Bijeg u prirodu: Antistresna terapija s pomoću fotoaparata
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Labudovi, patke i guske traže odleđene površine uz podunavske kanale, a divljač se tikveškim šumama kreće u predvečerje

Rekordan je broj posjetitelja u protekloj, 2018. godini zabilježio Park prirode Kopački rit, čije su čari, uz uvijek prisutne Osječane i ostale Slavonce, otkrili i turisti iz cijeloga svijeta. Riječ je o čak 40.000 posjetitelja, koji su cijele godine uživali u raznim programima, izletima i pogodnostima koje nudi baranjski park prirode, a u sklopu jednog od popularnijih programa, fotosafarija, Kopački rit često su znali sa svojim objektivima okupirati brojni amaterski i profesionalni fotografi. Upravo je u svojevrsnom izvansezonskom fotosafariju krajem tjedna sudjelovao i Glasov dvojac, koji se uvjerio kako se prizori koji oduzimaju dah mogu snimiti i dok se većina životinja vješto skriva od hladnoće.

Kroz dijelove nas je Kopačkog rita proveo Vatroslav Škrnjug, čuvar prirode u parku, upućujući na to kako se brojne vrste ptica i divljači zimi povlače u udaljenija područja parka prirode ili hranu pronalaze na velikim tekućicama poput Drave i Dunava.

"Često se u ovo vrijeme mogu vidjeti manja jata labudova, pataka i gusaka na rijetkim odleđenim područjima uz podunavske kanale kod mjesta Kozjak, gdje ih posjetitelji mogu vidjeti i s ceste, a ponekad ptice dođu i do jezera Sakadaš, gdje pristaju naši brodovi. Što se tiče divljači, jeleni i divlje svinje kreću se ponajviše u predvečerje, lutajući prostranim tikveškim šumama", znalački nam objašnjava Škrnjug, kojemu su se tijekom našeg obilaska pridružili Ružica Marušić, voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata PP Kopački rit, te Tomislav Bogdanović, ravnatelj Parka prirode.

"Program fotosafarija uspostavljen je prije nekoliko godina i uobličili smo ga prema dosadašnjim iskustvima, a u njemu najčešće sudjeluju posjetitelji koji imaju dobru opremu i znaju što žele snimiti. To je neinvazivan način uživanja u prirodi, a u našem je parku prirode iznimno popularno snimati pejzaže i neke rijetke događaje u životinjskom svijetu, poput rike jelena", kazuje Ružica Marušić, podsjećajući kako je cijena sata fotosafarija ostala pristupačna, 150 kuna, a u nju je uključen osobni vodič koji čamcem ili terenskim vozilom zainteresirane fotografe vodi duboko u rezervat.

"U okviru fotosafarija često nam dolazi i jedna velika podskupina fotografa, popularni promatrači ptica. Riječ je o profiliranim ornitolozima, koji dolaze iz cijeloga svijeta, jer znaju da u Kopačkom ritu mogu pronaći mnoge rijetke vrste ptica i ujedno uživati u netaknutoj prirodi", otkriva ravnatelj Bogdanović, ponosno ističući kako Kopački rit, uz strane turiste, posljednje dvije godine bilježi trend porasta posjetitelja iz Osijeka, koji čak i u ovo zimsko vrijeme, čim se temperatura zraka podigne samo malo iznad ništice, odmah "bježe" u park prirode, gdje uživaju u obilasku, šetnji na čistom zraku ili u prekrasnom pogledu uz tople napitke. Prava antistresna terapija.

Marko Mandić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana