Osijek
IZMJENA JELOVNIKA U DJEČJIM VRTIĆIMA

Margarin isključivo četvrtkom, raženi kruh umjesto bijelog
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Kakve će biti reakcije mališana i njihovih roditelja, bit će poznato od 28. siječnja, kada počinje primjena novog jelovnika

Iz centralne kuhinje Dječjeg vrtića Osijek na stolove mališana u gradskim dječjim vrtićima svaki dan, pet dana u tjednu, biva dopremljeno oko 2500 ručkova te približno toliko doručaka i užina, koji vrtićarcima u desetosatnom boravku osiguravaju do 85 posto dnevnog unosa nutrijenata. Od 28. siječnja svi će se ti obroci pripremati u skladu s novostima uvedenim u vrtićki jelovnik.

Za te je novosti uvelike zaslužna zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Osijek, Silvija Nikić, koja predstavlja što će se to točno promijeniti na tanjurima osječkih jasličara i vrtićaraca.

"Naš je jelovnik sastavljen na bazi četiri tjedna i svaka se četiri tjedna ponavlju namirnice doručka, ručka i užine. Pri ovoj smo izmjeni jelovnika nastojali promijeniti ono na što su nas roditelji najviše upozoravili, a to je pretjerana upotreba margarina u prehrani i posluživanje isključivo bijelog kruha kao dijela obroka. Dok je margarin prije često bio sastavni dio doručka i užine, od sada će na jelovniku biti samo jedan dan u tjednu, četvrtkom. Za sada smo jedan dan u tjednu, također četvrtkom, bijeli kruh zamijenili zdravijom varijantom - raženim kruhom. Moramo vidjeti kako će djeca reagirati na taj kruh, hoće li im se svidjeti. Ako ‘prođe‘, ići ćemo prema tome da ubuduće bude što je više moguće zastupljen u vrtićkoj prehrani", kaže Nikić.

Promjena ima i u konkretnim obrocima. "Kada je u pitanju doručak, također idući u korak s trendovima zdrave prehrane, dva smo ponedjeljka u mjesecu djeci cornflakes za doručak zamijenili mueslima sa suhim voćem, a u sklopu zimskog jelovnika na dan rezerviran za gris, uz kakao, djeci će se ponuditi i cimet kao začin. Uz to, za jedan smo obrok uveli i domaći namaz od slanutka koji će se pripremati u našoj kuhinji. Izmjena ima i u jelovniku za ručak. Tako će se sada dva ponedjeljka u povrtnu juhu umjesto tjestenine ukuhavati proso, jednom će mjesečno djeca jesti varivo od poriluka, a uz goveđi će gulaš umjeto tjestenine dobivati palentu. Također, umjesto mesnih okruglica na jelovniku će se u zimskom razdoblju naći varivo od kiselog kupsa odnosno sarma", kaže Nikić te dodaje kako su ove izmjene u obrocima pokusne jer nije cilj hranu uvrštavati u jelovnik ako ju djeca ne prihvaćaju.

Ističe da se Dječji vrtić Osijek u sastavljanju novog jelovnika vodio Prehrambenim standardima za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću.

"Prehrambeni standaradi razrađuju preporuke o dnevnom unosu energije po obrocima u ovisnosti o djetetovoj dobi. Na temelju tih preporuka kreiran je i ukupan broj obroka u ovisnosti o dužini djetetova boravka u dječjem vrtiću te određen udio preporučenog dnevnog unosa nutrijenata, energije i vode koji treba zadovoljiti tijekom boravka djece u dječjem vrtiću. Stoga je važno da djeca obroke koji im se serviraju i pojedu, jer promjene nemaju smisla ako ona ostanu gladna. Naše će nas servirke izvještavati kako djeca prihvaćaju nove obroke, odnosno koliko hrane ostaje. Jasno, nitko ne očekuje da će djeca nepoznate namirnice prihvatiti odmah, nego nakon dužeg razdoblja. Nadamo se da će im se svidjeti", kaže Nikić.

Dodaje kako će energetsku vrijednost novog jelovnika, kao i sve do sada, jednom mjesečno kontrolirati Zavod za javno zdravstvo, koji vodi računa i o kontroli HACCAP sustava u Dječjem vrtiću Osijek.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana