Osijek
RADIONICE S DAROVITIMA U 23 ŠKOLE

Nastavlja se potraga za malim genijalcima
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Mladi su osječki psiholozi okupljeni u udruzi Klikeraj uspjeli osvijestiti hrvatsku javnost o tome da daroviti učenici uistinu postoje među nama i da često nisu prepoznati te da im je nužno pokloniti posebnu pozornost. Potvrdilo je to i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je ovim mladim osječkim entuzijastima drugi put odobrilo sredstva za projekt “Škola za 21. stoljeće, škola za kreativnost”, kroz koji je do sada prošlo 18 osnovnih škola u istočnoj Hrvatskoj.

"Prvi je put kroz naš projekt prošlo 18 osnovnih škola s područja cijele istočne Hrvatske, a riječ je o oko 36 nastavnika i učitelja i oko 120 djece. Sada smo dobili sredstva kojima ćemo obuhvatiti čak 23 škole s područja istočne Hrvatske, a njima će biti obuhvaćeni učenici koji su prošli kroz prvi projekt, s kojima ćemo sada imati proširene radionice kreativnosti, te novi učenici, s kojima ćemo raditi radionice kreativnog mišljenja", otkriva Ivan Alagić, potpredsjednik udruge Klikeraj.

Zanimljivi su i prvi rezultati istraživanja dobivenih u okviru projekta u prvoj godini. "Uočene su promjene u načinu na koji prepoznati talentirani učenici dolaze do ideja. Statistički gledano, u svakoj je populaciji oko pet posto natprosječno inteligentnih osoba, i tu nema nekih odstupanja", napominje psiholog Alagić.

Koliko je to važan doprinos u potrazi za malim genijalcima, prepoznao je i HBOR, koji je od ove godine odlučio financirati projekt udruge Klikeraj "Veliki potencijal male zajednice". "Taj smo projekt usmjerili identifikaciji i radu s darovitim učenicama deset osnovnih škola s područja Slavonije. Natječaj je bio namijenjen projektima na područjima koja po indeksu razvijenosti pripadaju niskorazvijenim jedinicama lokalne samouprave. Stoga je taj projekt naš mali doprinos napretku nerazvijenih područja. Njime želimo pronaći i potaknuti mališane koji imaju potencijal postati nositeljima zajednice u kojoj žive", objašnjava Alagić.

Inače, na području Grada Osijek navedeni će se projekti provoditi u osnovnim školama Ljudevita Gaja, Antuna Mihanovića, Tina Ujevića, Frana Krste Frankopana i Višnjevac.
N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike