Mozaik
IZVRSTAN ENO-GASTROFESTIVAL U OSIJEKU

WineOS kruna je svih vinskih manifestacija
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
U dva dana okupio se velik broj vinoljubaca na Festivalu vina, delicija i ugodnog življenja

U dva dana okupio se velik broj vinoljubaca na Festivalu vina, delicija i ugodnog življenja WINEOS-u u Muzeju okusa. Organizirali su ga udruga Dekanter, vinoteka Vinita Osijek – wine bar & shop i Graševina Croatica – udruga vinara Slavonije i Baranje, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Hrvatske turističke zajednice.

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović zadovoljno je na otvorenju komentirao: "To je to!"

- Što je najavljeno, to je i ostvareno – WineOS je prepun i prekrasan. To su priredbe kakve trebaju Osijeku i Županiji. Mi se sa svoja četiri vinogorja imamo čime pohvaliti, ali trebamo vidjeti kako i ostali stoje i usporediti se s njima. Zato i jesu ovdje izlagači iz cijele Hrvatske, ali iz Makedonije, Srbije i Mađarske. Pohvaljujem organizatore što su promijenili datum održavanja bliže Svetom Vinku, svecu koji se najviše štuje kada je u pitanju vino, ali i zato što rade konkretno, iz godine u godinu pokazuju da je Osijek spreman za velike priredbe. Samo tako treba i nadalje. U sprezi s politikom, ne u smislu njezina miješanja, nego u smislu materijalne potpore, i uz dobre ljudi koji znaju što je vino možemo napraviti više za Slavoniju, Baranju i Srijem – smatra dožupan Ivanović.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica oduševljeno je pohvalila organizaciju. "Zahvaljujem našim vinarima, Dekanter je peti put napravio odličnu manifestaciju, vidi se i prema broju dolazaka, a nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ovakve manifestacije snažan su motiv dolaska u Slavoniju, a ova regija u vinima zaista ima što pokazati. Zahvaljujem svakom naporu, što lokalnom, što turističkim zajednicama, i ovako vrijednim organizatorima. U turizmu je jako važno da ono što neki kraj ima i predstavi na ovako dobar način. Doprinos je to veći što su i hotelski kapaciteti u Osijeku i okolici bili popunjeni gostima u vrijeme WineOS-a", kazala je Brzica.

Boris Ocić, predsjednik Organizacijskog odbora, kazao je da su bili optimistični, ali već na samom početku prvog dana festivala očekivanja su premašena jer se okupilo toliko gostiju koliko ih nikada nije bilo do sada u isto doba na WineOS-u prethodne četiri godine održavanja.

- I s prostorom i terminski dobro smo pogodili WineOS. Ukupno je 75 izlagača, velik je interes medija domaćih i inozemnih, stiglo je 75 zahtjeva za akreditaciju novinara, što je za vinsku manifestaciju odlično. Izlagali su i proizvođači delicija, meda, piva... u zasebnoj prostoriji, da ne bude previše miješanja aromatike i da oni mogu dobiti malo više pozornost dok ljudi kušaju, razgovaraju i upoznaju se – kazao je Ocić.

Vinko Ručević iz Vinite, koji je pokrenuo ideju WineOS-a, bio je također vidljivo zadovoljan manifestacijom.

Stručne radionice organizirao je vinski bloger Željko Garmaz s renomiranim stručnjacima i predavačima. Jasna Antunović, vinarica iz Dalja, aktivno je sudjelovala na jednoj od njih, kao i Ivo Brzica iz Vinarije Brzica iz Erduta koji je izložio mlada bijela vina koja izvrsno izgledaju.

Tomislav Prekl, voditelj prodaje u Vinima Belje, smatra da je WineOS u ovom dijelu Hrvatske bio prijeko potreban. "Da bi vino i vinska kultura dospjeli do potrošača, potrebna je edukacija. Belje i ostali vinari prepoznali su entuzijaste koji organiziraju WineOS upravo kao takvu manifestaciju. Nitko sretniji od nas nije kada vidimo prepunu dvoranu ljubitelja vina koji uživaju u eno-gastrokulturi. Uspjeli smo u onome što smo si mi vinari zacrtali prije deset godina, a uspjeli su i organizatori ovog druženja učiniti sve da možemo uživati u odličnim vinima, da znamo što pijemo i da znamo to cijeniti - smatra Prekl.

Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, ocijenila je WineOS krunom svih vinskih manifestacija u našoj županiji.
Darko Pejić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana