Kultura
ZAGREBAČKI SOLISTI OBILJEŽAVAJU 65 GODINA OD PRVOGA KONCERTA

Koncert na tržnici, ali i u dvorani Cibone - usred košarkaške utakmice!
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
ZAGREB


Zagrebački solisti tijekom cijele će godine kratkim nastupima na više zagrebačkih lokacija obilježiti 65 godina od svog prvog koncerta, a prvi od niza malih obljetničkih koncerata bio je na Dolcu.

- Kao što i samo ime govori, mi pripadamo Zagrebu, ne samo njegovim raskošnim koncertnim dvoranama, onima u Beču, Rimu, Madridu, Berlinu, Londonu, New Yorku, Sydneyju, kraljevima, diplomatima, svakovrsnoj eliti koja nas prati godinama - rekao je u povodu velike obljetnice Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća ansambla.

- Iako nam laska i potvrda je i prepoznavanje dugogodišnje kvalitete u svjetskim razmjerima, s druge strane ostavlja dojam skupe i nedodirljive glazbe. Ona je tu, dostupna je, mi smo tu i želimo to pokazati našim sugrađanima - poručio je Marić.

Nakon prvog koncerta 5. siječnja u bjelovarskoj sinagogi, iznenadit će građane na nekim kultnim lokacijama poput tržnice Dolac, zagrebačke kavane, u dvorani Cibone usred košarkaške utakmice.

Svirat će i na neočekivanim mjestima poput trgovačkih centara, a ne isključuju mogućnost da dio gudačkog koncerta izvedu i u kvartovskom kafiću.

Kultni ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimac je španjolskog kraljevskog dvora, za kojeg se u Beču kaže da "ako želite slušati Mozarta, idite u Zagreb", svaku od aktivnosti i lokaciju, ovisno o vremenskim uvjetima, najavljivat će periodično, kako bi građani mogli besplatno poslušati najbolje od klasične glazbe svih žanrova.

Osim koncerta na Dolcu, zasad najavljuju veliki koncert 23. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu, te koncert iz redovnog programa Karneval životinja, čiju lokaciju zasad neće otkriti, odnosno ostavit će je na pogađanje građanima.
Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. u okviru Radija Zagreb, a prvi koncert održao je 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. N.Vek.
70-ak dobrotvornih koncerata
Snimili su više od 70 nosača zvuka, a onaj s djelima Ernesta Cordera je nominiran za nagradu Latin Grammy. Dobitnici su niza nagrada i priznanja među kojima se ističu prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe).

Tijekom Domovinskoga rata održali su 70-ak dobrotvornih koncerata (za Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK-a u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike).
Možda ste propustili...

U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONIICI

"Povratak kući" slatinskih slikara

IZLOŽBA MIRJANE MAROVIĆ U VUKOVARU

Spojila motive Solina i vučedolske kulture

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIO KOLEKCIJE VUGRINEC

U MLU-u Osijek stižu i nedavno otkrivena Becićeva “Braća”

2

OGRANAK SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKI DHK I OGRANAK MH ĐAKOVO

Nagrada i Povelja Julija Benešića

3

RADOVI OSJEČKE AUTORICE JOSIPE STOJANOVIĆ U GALERIJI WALDINGER

Multimedijalna instalacija o tišini poziva posjetitelje na aktivno sudjelovanje