Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Nestalan priljev prihoda mogao bi vas ubiti
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Iznenadna vijest o gubitku posla loša je kada je posrijedi vaša financijska situacija, no posljednje istraživanje povezuje ju s bolestima srca, pa čak i smrtnim ishodom od kardiovaskularnih bolesti. Prema rezultatima studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američke udruge kardiologa (AHA) nestalan priljev prihoda može udvostručiti rizik od preuranjene smrti, osobito kao posljedice kardiovaskularnih bolesti.

"Iznenadno i nepredvidljivo smanjenje osobnog dohotka u mlađoj odrasloj dobi povezuje se s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti i/ili smrtnog ishoda izazvanog drugim razlozima."

Istraživanje je pokazalo i da su na području Sjedinjenih Država spomenutom riziku izloženije crnkinje od bijelih muškaraca jer je veća vjerojatnost da će se za života suočiti s nestalnim prihodima. Kada je 1990. godine započela studija, istraživači su u obzir uzeli podatke iz ranijih istraživanja o kardiovaskularnim bolestima među osobama mlađe odrasle dobi - od 23 do 35 godina. Zdravstveno stanje pojedinaca, a ima ih gotovo 4000, prati se i danas. Prikupljene informacije upućuju na povezanost između priljeva prihoda i zdravlja pojedinca.Glavni autor studije, Tali Elfassy s floridskoga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju, kaže da je "nestalnost prihoda sve veća prijetnju zdravlju" s obzirom na to da se socijalne službe koje bi trebale pružiti pomoć i predstavljati sigurnost za pojedinca suočavaju s konstantnim rezovima.

"Premda je ova studija opservacijske prirode i ne odražava rezultate konkretne procjene spomenutih socijalnih programa, njezini rezultati upozoravaju na to da velike negativne promjene povezane s novčanim prihodima mogu biti štetne za zdravlje srca te bez sumnje pridonijeti preranoj smrti", zaključuje Elfassy.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana