Zdravlje
LJEKOVITO BILJE

Matičnjak veseli srce, krijepi duh, tjera sve turobne misli
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
Cijela biljka ili samo listovi bere se prije same cvatnje ili tijekom cvatnje

Limunika, melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica i rojevica druga su imena koja se koriste za ovu ljekovitu biljku, poznatu od najstarijih vremena, koju hvale mnogi prirodoslovci starih kultura.

Matičnjak je trajna biljka s jako razgranatom, četverokutnom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su na dugim peteljkama nasuprotni, jajoliki, po rubu jako nazubljeni i slabo dlakavi. Bijeložuti cvjetovi smješteni su u pršljenastim cvatovima u pazuhu gornjih listova. Cvate u svibnju i lipnju, miriše po limunu, a okus mu je aromatičan. Raste u blizini naselja, uz ograde, živice, u grmlju, šumama i vrtovima gdje se uzgaja.

Brati pažljivo
Cijela biljka ili samo listovi bere se prije same cvatnje ili tijekom cvatnje. Biljku treba pažljivo brati, ne gnječiti te sušiti na toplom i prozračnom mjestu, u hladu. Suhu biljku usitniti i pohraniti u hermetički zatvorenu ambalažu.

Toliko prirodnih, zdravih i visokovrijednih sastojaka što ih matičnjak daje za vraćanje osmijeha prava su rijetkost. Čovjeku izmučenom patnjom, bolešću ili životnim porazom u obitelji ili društvu, kojemu srce treperi od boli i napetosti, matičnjak je pravi lijek. On pospješuje izlučivanje znoja i vjetrova, stišava grčeve i umiruje živce, jača, lagano draži, mekša, čisti krv, veseli srce, krijepi duh te tjera turobne misli. Liječenje matičnjakom pravi je izbor danas proširenih, učestalih bolesti kao što su živčane i duševne, bolesti probavnog sustava i srčane bolesti. U težnji za što boljim zdravljem, čovjeku je oduvijek preventiva bila nada i cilj za očuvanje zdravlja, a u tome matičnjak čini jednu od rijetkih biljaka s antivirusnim djelovanjem, pa se preporučuje kod raznih epidemija (gripe, razne viroze). U liječenju duševnih i živčanih bolesti biljnim čajevima uz valerijanu, kamilicu, hmelj, lavandu, metvicu i čaj od matičnjaka ima zapaženo mjesto jer izvrsno smirujuće djeluje kod anoreksije, depresija, histerije, melankolije, hipohondrije, hiperaktivnosti, grčenja živaca, neuroza, lupanja srca, nervoze, Alzheimerove bolesti i slabosti srca, migrene, nesvjestice, napetosti, nesanice, neuralgije, stresa, tumora, straha, tegoba s menstruacijom, dismenoreje, zabrinutosti, zujanja u ušima, ugriza insekata itd.

Zapadna pučka medicina rabi matičnjak za liječenje: artritisa, apetita, brzog rada i nervoznog srca, bolesti očiju, bolesnog oka, bolesti kože, bolesti probavnog sustava, dječjih bolesti, bolesti grla, bolova živaca, bolne i neredovite mjesečnice, ekcema, groznice, gihta, gluhoće, gastritisa, grčeva, glavobolje i migrene, histerije, išijasa, izostale mjesečnice, jetre, krvarenja, komplikacija sa želudcem, katara crijeva, napetog živčanog sustava, zaušnjaka, melankolije, nesanice, nervozne iritiranosti, živčanih bolova, nedostatka mlijeka u dojilja, noćnih mora, povraćanja, prehlade, raznih rana, slabih živaca, tumora, ugriza, upale crijeva, upale jednjaka, zabrinutosti, zubobolje, želučanih grčeva, žuči itd.

Za apetit
Najpoznatija uporaba matičnjaka je kod srčanog grča angine pectoris, i to uz dodatak valerijane, kima i timijana.

Potiče hormonalne aktivnosti te se koristi kod tegoba sa štitnjačom.

Čajne mješavine s matičnjakom primjenjuju se u liječenju: astme, glavobolje, grčeva u crijevima i maternici, katara želudca, crijeva i dišnih putova, kroničnog bronhitisa, migrene, nadutosti, premorenosti, povraćanja, proljeva, prekomjernog umora, slabosti i želučanih teškoća. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike