Sport
IDILA U MALOM LOŠINJU

Nema zabušavanja i iskakanja iz okvira, Zekić čak nema razloga ni za podizanje tona
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Vrijeme se krati uz playstation, igranje bele, a u modi je, vjerovali ili ne, i “Čovječe, ne ljuti se”

Brzo je prošao prvi tjedan priprema nogometaša Osijeka, koji odrađuju u Malom Lošinju. Ondje će boraviti još u subotu, a od nedjelje će im nova baza biti Rovinj.

Dosadašnji dio priprema protekao je praktički u pravoj idili, bez ikakvih iskakanja s ponašanjem, problema s ozljedama ili uvjetima za rad. Sve ide po željama bijelo-plavog stožera, pa trener Zoran Zekić gotovo nema razloga ni ton povisiti, a kamoli kažnjavati za propuste ili neobavljanje zadaća. Nema stoga ni nekih pikanterija pa nam je preostalo tek pokušati predočiti kako prolazi jedan radni dan Osječana na Kvarneru te čime nastoje kratiti slobodne trenutke.

Cimeri
Igrači su uglavnom po dva u sobama, a cimerski parovi su Škorić - Marić, Kamenar - Janža, Boban - Ejupi, Lopa - Mudražija, Špoljarić - Marin, Malenica - Grgić, Lončar - Pilj, Henty - Dugandžić, Pušić - Bočkaj, Antolović - Ivušić, Radeljić - Ćavar i Šutalo - Bagadur, a Santini je "samac". Uobičajeni dan za bijelo-plave počinje u 7 sati, kada je buđenje, doručak je između 7.30 i 8.30, nakon čega je jutarnji trening. Daljnji raspored ovisi o tome radi li se u teretani, gdje su igrači podijeljeni u dvije skupine, koje rade od 9 odnosno 10 sati, ili na terenu, no ručak je ipak najčešće oko 12.30. Slijedi obvezni dnevni odmor, od sat i pol - dva, tijekom kojeg je igračima preporuka da čak malo i odspavaju, u svakom slučaju, da miruju u ležećem položaju. Potom je poslijepodnevni trening, od 15.30 ako se radi s loptom na terenu ili nešto poslije ako je na programu teretana. Večera je u 19.30, a odlazak na spavanje u 23.30.

Nije svaki dan isti, pokušava se i na taj način razbiti monotonija, koja nekad zna prevladavati na pripremama, a nogometaši imaju i aktivnu ulogu u doziranju treninga. Naime, svatko od njih ocjenjuje intenzitet treninga, od 1 do 10, kako bi se izbjegla bilokakva mogućnost preopterećenja, a time i neželjene ozljede u ovoj fazi rada. Sve te podatke prikupi kondicijski trener Vučko te potom intenzitet prilagođava svakom pojedinom igraču. Netko bi možda pomislio i kako je to idealna prilika za izbjegavanje rada punom snagom, no nikakvog pokušaja "švercanja" nema. Za takvo što nema baš ni prostora kada se zna da u svakom trenutku praktički desetak pari očiju iz stručnog stožera prati rad momčadi, a ne treba smetnuti s uma ni borbu za mjesto u postavi, jer konkurencija nije nimalo beznačajna.

Društvene igre, playstation...
Slobodno vrijeme igrači provode na različite načine. Oni iz mlađe generacije često posegnu za playstationom, a stariji za društvenim igrama. U optjecaju su, vjerovali ili ne, i "Čovječe, ne ljuti se", u kojem predvodi kapetan Škorić, glasno proslavljajući svaki svoj pobjednički potez. Karte su neizbježan rekvizit na pripremama sportaša pa ni ovaj put nema iznimke, a u prvom planu je bela. Najčešće na tom terenu umijeće odmjere cimeri Bočkaj i Pušić protiv Marića i Bobana, a sličnu razonodu imaju i članovi stručnog stožera. Tako se za jednim stolom sučeljavaju Zekić i Kuić protiv Vučka i Polića, a za drugim Petrović i Buljan protiv Malovana i Grnje. Uvjerljivog pobjednika i neprijepornog vladara nema, što je vjerojatno i dobro, jer bi poraženi teško proživljavali torture podbadanja sljedećeg dana.

Ono za čime je u nekim drugim vremenima vladala prava pomama, dnevne novine, sada je palo u drugi plan. Za time posežu članovi stručnog stožera, a igrači su uglavnom okrenuti internetu i društenim mrežama. Laptopi, mobiteli i tableti rade punom parom, prate se na taj način sve informacije, od vijesti iz sporta do ostalog, a naravno da se potiho raspituje i o potencijalnim novim suigračima. Najraspoloženiji za razgovor je Santini, uvijek spreman za diskusiju, neovisno o temi, a, što se glazbe tiče, drukčiji od drugih je Henty, najčešće uživajući u ritmovima reggaea.

Bez kupanja, šetnja
Iako u hotelu Aurora na raspolaganju imaju sve blagodati, nogometašima nije sve dopušteno. Na bazen se tako ipak ne ide, osim na ono već poznato čeličenje u vanjskom bazenu radi opuštanja mišića. Razumljivo, nitko se nije odlučio ni isprobati siječanjsko kupanje u moru, ne samo zbog hladnoće nego i zbog toga što bi time riskirao kvarenje raspoloženja treneru Zekiću te posljedično i kazne. A njih definitivno nema previše, iako se uvijek nađe poneki razlog. Ne radi se ni o kakvom "iščašenom" ponašanju, nego o sitnicama, poput minimalnog kašnjenja na objed ili na ulazak u autobus. Ono što je izričito zabranjeno upotreba je mobitela na sastancima ili na objedu pa igrači to bez pogovora i poštuju. Iako će se teško ponoviti situacija kada je Lopa, prije godinu i nešto, svojim kaznama sam platio televizor, "kazneni fond" uspjet će se popuniti za neku zajedničku korist.

Nisu samo nogometaši Osijeka u trenažnom procesu, vrlo su aktivni i članovi stožera, koji također koriste svaku priliku da napune baterije za izazove proljetnog dijela sezone. Bazen, sauna i pogotovo šetnja prakticiraju se redovito, pa nije rijetkost da se umjesto autobusom s treninga do hotela vrate prošetavši tih 40 minuta, ili još kraće ako se odluče na trčanje. Predvodnik je pomoćni trener Kuić, a slijede ga i Zekić i ostali, nema forsiranja, ali ni izbjegavanja prakticiranja "zdravijeg načina života", jer su vjerojatno svi svjesni kako bi bili predmet zafrkancije kad bi iskočili iz tog načina svojevrsnog team buildinga. A i taj je detalj pokazatelj kako je atmosfera među bijelo-plavima na pripremama na visini te da vlada prava idila.

Goran Roguljić
ozbiljnost

IGRAČI SU PRIHVATILI STROG REŽIM
Dino Skender

trener Osijeka II

Nama je u interesu da se igrači koji su otišli na pripreme s prvom momčadi već sada nametnu za minutažu. Hoće li se netko od njih vratiti u naš kadar, ostaje vidjeti. S obzirom na to koliko nam je igrača otišlo, nemoguće je prognozirati kako ćemo izgledati na proljeće.
S pripremama krenula i momčad Osijeka II
 
U pripreme za drugi dio sezone krenuli su i nogometaši bijelo-plavih iz B momčadi. Na prvom okupljanju treneru Dini Skenderu i njegovu stručnom stožeru odazvali su se svi trenutačno raspoloživi igrači, veći broj njih koji je prošle jeseni igrao za Osijek II u Drugoj ligi sada je na pripremama s prvom momčadi u Malom Lošinju. Ondje su Lončar, Šutalo, Radeljić, Bagadur, Marin, Pilj i Špoljarić, a pridružit će im se još i Talys. U B sastavu više nisu Štrkalj i Pervan, koji su u potrazi za novom sredinom, Plum se oporavlja od operacije trbušne stijenke, a Juranović je otišao na posudbu u Rudeš. Tako su se na prvom okupljanju pojavili Kukić, Barešić, Žaper, Ćosić, Magdić, Gačić (na probi iz Čepina), Jakšić, A. Barišić, Lišnić, Hudećek, Čakarić, Benić, Pavičić, Kuprešak, Soldić, M’Pinda, Bliznac, Caimacov, Llanos, Čivkar, Daku, Durdov te novopridošlice Kolega (Kustošija) i Hranjec (Lokomotiva). Osječani će glavni dio priprema odraditi u Istri, do kada bi se trebao kompletirati igrački kadar za proljetni dio sezone u Drugoj ligi, koji počinje 2. ožujka.
U subotu s amaterima Lošinja
Bijelo-plavi će u subotu (14 sati) odraditi i prvu pripremnu utakmicu, protiv amatera Lošinja. Trener Zekić minutažu će ravnomjerno raspodijeliti svim igračima, samo ako netko na posljednjim treninzima osjeti kakvo zatezanje mišića moguća je pošteda, no za sada sve ide prema planu i bez ikakvih problema. Iako će ogled s domaćinom biti tek zagrijavanje za susrete koje će bijelo-plavi imati na rovinjskom dijelu priprema, on neće proći bez svojevrsne draži jer će za domaće amatere zaigrati i nekoliko igrača koji rade u hotelu Aurora i ovih su tjedan dana bili na usluzi bijelo-plavima.
Možda ste propustili...

BEZ SENZACIJE U VINKOVCIMA

Ovo na kraju i nije loš rezultat

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike