Osijek
STUDENTI ANONIMNO OCJENJIVALI NASTAVNIKE

Sveučilišni su nastavnici odlikaši s prosjekom 4,62
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
Najvišu prosječnu ocjenu dobili su nastavnici FOOZOS-a i Akademije - 4,74

Svojim su nastavnicima i kvalitetom njihova rada najzadovoljniji studenti osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti te Akademije za umjetnost i kulturu (donedavno Umjetničke akademije), pokazali su rezultati jedinstvene sveučilišne ankete za proteklu akademsku godinu 2017./2018. Sastavnica su Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a od njih ukupno 18, njihovi studenti dali su najvišu prosječnu ocjenu – čak 4,74. Petica je i prosječna ocjena nastavnika svih sastavnica Sveučilišta prema mišljenju naših 11.191 studenta koji su ih ocijenili tijekom rujna i listopada prošle godine.

Zadovoljni su dobivenim rezultatima na Sveučilištu, kao i na najbolje ocijenjenim nastavnicima, odakle poručuju da im je mišljenje studenata jako važno te da će rezultate koristiti kao smjernice za daljnji rad.

- Rezultati ankete potvrđuju nam kako naš individualni pristup i rad sa studentima imaju pozitivan odjek kod studenata. Iznimno smo zadovoljni što se pokazalo da su naši profesori kroz anonimnu studentsku anketu ocijenjeni vrhunskom ocjenom - kaže dekanica Akademije za umjetnost i kulturu, prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić. Zadovoljstvo ne skriva ni prof. dr. sc. Damir Matanović, dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, najpoželjnijeg fakulteta među ovogodišnjim osječkim brucošima.

Veliko priznanje
- Ocjena studenata veliko je priznanje svim nastavnicima za trud i rad. Pokazuje da radimo dobro i moderno. Pokazatelj je i odličnog odnosa koji imamo s našim studentima, a to je odnos međusobnog poštovanja i pažnje. Ova nam je ocjena poticaj da i dalje radimo jednako dobro, ali i bolje - kazao nam je dekan Matanović.

Osječki su studenti očito jako zadovoljni kako rade njihovi nastavnici, jer rezultati su ankete koja se na Sveučilištu provodi niz godina sve bolji – ovogodišnji je prosjek od 4,62 najbolji do sada. Studenti su evaluirali predmete, nastavnike i suradnike sa svih godina i svih znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta.

Dostupnosti su nastavnika i suradnika za konzultacije najzadovoljniji studenti Akademije i Filozofskog fakulteta, dok su najveće nezadovoljstvo iskazali studenti Odjela za kulturologiju (koji je sada dio Akademije, nap. a.). Za kvalitetu i dostupnost materijala najbolju su ocjenu dali studenti FOOZOS-a i Akademije. Razumljivosti i jasnosti predavanja i vježbi najzadovoljniji su studenti Medicinskog fakulteta, a redovitošću njihova održavanja najnezadovoljniji studenti Pravnog fakulteta.

Provjera kvalitete
Najkorektniji pri ocjenjivanju, prema mišljenju osječkih studenata, nastavnici su Medicinskog fakulteta, dok je u tom segmentu ponovno najlošije ocijenjen Pravni fakultet. Ocjenjivala se još redovitost pohađanja nastave – tu su najbolje ocijenjeni nastavnici Filozofskog fakulteta i Odjela za kemiju, a najgore nastavnici Pravnog fakulteta. Svakako zanimljivo pitanje odnosilo se na važnost predmeta za buduću karijeru – u tom ih pogledu najvažnijima smatraju studenti Akademije te budući učitelji i odgojitelji s FOOZOS-a.

- Sustavno anketiranje studenata na Sveučilištu u Osijeku pokrenuto je 2006. godine s ciljem provjere kvalitete studiranja iz studentske vizure, kada su studenti vrednovali predmete i nastavnike prvog semestra studija – ističu sa Sveučilišta. Oblik, opseg i organizacija ankete postupno su mijenjani i unaprjeđivani tijekom godina na temelju reakcija studenata, nastavnika, uprava fakulteta i Sveučilišta. Od 2015. godine smanjen je ukupan broj pitanja po nastavniku, a anketa je proširena pitanjima o važnosti kolegija za buduću karijeru i redovitosti pohađanja nastave studenata. Prvi su put postavljena studentima i dodatna pitanja vezana uz eventualne slučajeve diskriminacije, zlostavljanja ili seksualnog zlostavljanja.

- U ovogodišnjoj je anketi sudjelovalo 68,568 % od ukupno 16.321 studenta koji su mogli pristupiti anketi. Studenti su nastavnike i suradnike ocjenjivali ocjenama od jedan do pet. Evaluirano je 2110 nastavnika i suradnika sa svih godina svih studijskih programa koji se izvode na Sveučilištu – ističu na Sveučilištu J. J. Strossmayera.

Jasenka Pejaković
11.191

student ocijenio je 2210 nastavnika i suradnika Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera
VREDNOVANJE NASTAVE
“Studentska je anketa integralni dio procesa vrednovanja nastave. Upravi Sveučilišta i svim članovima akademske zajednice važno je aktivno sudjelovanje studenata u edukacijskom procesu, važno nam je pratiti i podržavati dobar rad naših nastavnika, ali i na vrijeme uočavati probleme i kritične točke te kroz rezultate i analizu ankete transparentno predstaviti mišljenje studenata o studiju i nastavnicima”, ističu u Upravi Sveučilišta u Osijeku.
anketranje
PROVODI SE JOŠ OD 2006. GODINE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike