Osijek
SOLIDARNA EKOTRŽNICA

Bogata ponuda ekoproizvoda unatoč hladnoći
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Otvorena je i tablica za narudžbe badema koji se mogu naručiti do nedjelje, 13. siječnja

Unatoč niskim temperaturama, na prostoru glavne tržnice na Gajevom trgu, u četvrtak od 17 do 19 sati, Osječani su imali priliku po nižim cijenama kupiti zdrave, ekološki uzgojene namirnice domaćih OPG-ova, zahvaljujući još jednoj Solidarnoj ekotržnici, koja se u tom terminu održava već nekoliko mjeseci.

Iako je odaziv izlagača bio nešto manji nego inače, na štandovima nije nedostajalo zdravih namirnica. Tako je osječka tvrtka BBOil d.o.o., koja u proizvodnji spaja tradicionalne vrijednosti s modernom tehnologijom, po akcijskim cijenama nudila hladno prešana ulja i ekološki uzgojene lješnjake koje su prodavali za 60 kuna po kilogramu. Ljekovito lješnjakovo ulje, koje se, naravno, može koristiti i u svakodnevnoj prehrani, moglo se kupiti po 30 posto nižoj cijeni, za 70 kuna (bočica od 0,25 l). U istom postotku bile su snižene i cijene ostalih ulja, pa se tako konopljino moglo kupiti za 35 kuna (0,25 l), dok se suncokretovo prodavalo za 15 kuna (0,5 l).

OPG Paulik iz Čepina nudio je domaće voće i povrće, svježe i ukiseljeno, kao i domaći cvjetni med (40 kn) i propolis (25 kn).

Višnjevački OPG Čondić Meyer, dobro poznat i zbog sudjelovanja u Grupi solidarne razmjene, gdje je dokazao kako se pridržava svih ekoloških standarda, nudio je medljikovac - gusti, tamni med od biljnih sokova, kako nam je rekla vlasnica OPG-a gospođa Snježana, iznimno zdrav i dobar za imunitet.

Iz Metkovića su stigli ekološki agrumi, mandarine (10 kn/kg) i limuni (25 kn/kg), iznimnog mirisa i kvalitete, kao i arancini (20 kn/25 dkg) i suhe smokve (20 kn/25 dkg). Također je otvorena i tablica za narudžbe badema koji se mogu naručiti do nedjelje, 13. siječnja.

Ivan Alilović
NASTAO NESPORAZUM OKO MANDARINA
Prilikom obilaska Solidarne ekotržnice primijetili smo nezadovoljstvo jedne gospođe koja je htjela kupiti mandarine, ali to nije mogla učiniti jer su bile - rezervirane! Razlog tomu je da mandarine, kao i ostali proizvodi OPG-a iz Metkovića, nisu bili dio standardne ponude, kao što neće biti ni bademi koje smo spominjali u gornjem tekstu, a koji će doći s OPG-a iz Šibenika, nego su se morali unaprijed naručiti i preuzeti na Solidarnoj ekotržnici. Zainteresirani narudžbe mogu poslati elektronskom poštom na adresu segosijek@gmail.com, gdje mogu zatražiti i primanje obavijesti o budućim akcijama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike