Novosti
IVAN DEL VECHIO SNOSI ODGOVORNOST ZBOG POLITIČKOG GAFA

Smjenjuje se veleposlanik Hrvatske u BiH
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Pokrenuta je procedura opoziva hrvatskog veleposlanika u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija, potvrđeno je u petak Hini iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na dan obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, ali i zbog toga jer mu je istekao mandat. Četverogodišnji mandat Del Vechiju je istekao još prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH. Podsjetimo, Del Vechio je bio na obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, gdje se u Banjoj Luci susreo i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a zbog čega je kritiziran s raznih strana. Sporno je i što je na proslavi posmrtno odlikovan Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio se pravdao kako nije bio na samoj proslavi, nego se taj dan susreo s Dodikom.


Ministar financija BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je kako je problematiziranje sudjelovanja članova njegove stranke na proslavi dana Republike Srpske u Banjoj Luci proizvod "antihrvatske histerije" koju, kako tvrdi, potiču mediji. Bevanda je, uz predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, također bio u Banjoj Luci 9. siječnja na manifestacijama priređenim u povodu praznika kojega je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim.
Mediji u BiH u petak se nastavljaju opširno baviti analizom skandala, a "Dnevni avaz" prenosi i reakciju hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, koja je potvrdila kako se Del Vechio nije konzultirao s MVEP-om o odlasku u Banju Luku te kako Hrvatska do sada ni na koji način nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja. Diana Zelenika iz stranke HDZ 1990, Čovićeva protukandidatkinja na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH provedenima u listopadu prošle godine, izjavila je kako postupak predsjednika HDZ-a BiH drži "sramotnim". "Zna se tko je protjerao Hrvate i Bošnjake iz RS-a", kazala je Zelenika. H