Mozaik
PRVA ROCK&OFF NAGRADA

Jonathan i Vojko V dobili
najviše, po četiri nominacije
Objavljeno 12. siječnja, 2019.
U zagrebačkoj Tvornici kulture 31. siječnja održat će se dodjela nagrada u devet kategorija

Najviše nominacija za prvu nagradu Rock&Off osvojili su riječki indie rock bend Jonathan i splitski reper Vojko V, njih čak četiri, a slijedi Edo Maajka s tri nominacije, objavljeno je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje će se 31. siječnja održati dodjela nagrada.

Umjetnički direktor nagrade, Hrvoje Horvat, podsjetio je da su o nominacijama odlučivala 64 novinara iz 40 različitih medija, koji godinama sustavno prate i usmjeravaju domaću glazbu.

- Drago mi je da se radi o nagradi za koju glasaju sami novinari i koja će biti odraz onoga što o glazbenoj sceni misle oni koji prate glazbenu scenu, a zato bi najveću satisfakciju trebali imati sami glazbenici. Dobili smo lijep izbor, puno bolji od situacije u kojoj glazbenici danas stvaraju - ocijenio je Horvat. Nominacije su podijeljene u devet kategorija - Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak, Koncertni izvođač, te žanrovske kategorije Rock&Off, Pop&Off, Rap&Off, Elektro&Off i Jazz&Off.

Među izvođačima su se sa po dvije nominacije istaknuli Goran Bare & Majke i The Strange, od rock-izvođača, te s isto toliko pop-bend Mangroove, elektro pop bend NipplePeople i multižanrovski Chui.

- Izbor pokazuje da su alternativna, rock i urbana scena jako živi, novinari su to prepoznali i napokon će neki od izvođača, koji dosad nisu imali takvu priliku, doći do šire publike - rekao je direktor nagrade Krešimir Blažević.

Kako bi se dala pozornost i ostalim predloženim izvođačima, na web-stranicama Rock&Off-a u kategoriji Specijal Mention objavljen je popis svih 140 bendova koji su imali najmanje tri nominacije, s linkovima na njihove društvene mreže.

- Novinari su u prvom krugu davali prijedloge izvođača unutar zadanih devet kategorija, a u drugom birali među onima koji su imali najviše nominacija. Zadovoljni smo prijedlozima, nismo imali puno dilema gdje svrstati pojedine izvođače - rekao je Aleksandar Dragaš, predsjednik Stručne komisije.

Za Album godine nominirani su Edo Maajka ("Put u plus"), Goran Bare & Majke ("Nuspojave"), Jonathan ("To Hold"), The Strange ("Echo Chamber") i Vojko V ("Vojko"). Pet je nominiranih i za pjesmu godine: Elemental ("Nešto glasno"), Jonathan ("I Never Meant To Be There"), Mangroove ("Laka sam"), Valentino Bošković i TBF ("Adio, trafikonte!"), Vojko V ("Kako to"). Za koncertnog izvođača godine natjecat će se Chui, Edo Maajka, Jonathan, NipplePeople i Vojko V.

Za titulu Velikog praska - novog izvođača godine nominirani su: Kensington Lima, Ogenj i Rezerve. Za Rock&Off izvođača godine konkuriraju Goran Bare & Majke, Jonathan i The Strange. U kategoriji Pop&Off izvođača godine nominirani su Boris Štok, Detour i Mangroove. Rap&Off izvođač godine bit će proglašen između Ede Maajke, Kandžije i Vojka V. U kategoriji za Elektro&Off izvođača godine birat će se između ABOP-a, NipplePeople i SUN U. Za Jazz&Off izvođača godine nominirani su Chui, Matija Dedić i Mimika Orchestra.

Na dodjeli će nagrade uručivati novinari koji su sudjelovali u odabiru, a očekuju se i zanimljivi koncertni nastupi. Korijeni nagrade vežu se uz glazbeni festival RockOff koji je afirmirao sedamdesetak bendova i izvođača. Koproducenti su Unison - Hrvatski glazbeni savez i KD Tvornica kulture, uz organizatora Hrvatskog društva skladatelja.

Tanja Kvorka
Rap&Off izvođač godine bit će proglašen između Ede Maajke, Kandžije i Vojka V
IZBOR PUBLIKE
U desetoj kategoriji odlučuje publika, uz potporu pokrovitelja Iskon na čijoj platformi glasanje kreće 15. siječnja. Nominirani su: Chui, Edo Maajka, Elemental, Goran Bare & Majke, Jonathan, Kensington Lima, Mangroove, NipplePeople, Ogenj, Rezerve, The Strange, Valentino Bošković i TBF i Vojko V.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike