Učionica
ODRŽANA ZAVRŠNA SVEČANOST OBILJEŽAVANJA 40. OBLJETNICE RUŽIČKINIH DANA

Suradnicima i partnerima Ružičkinih dana uručene zahvalnice i monografije
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

Završna svečanost obilježavanja 40. obljetnice znanstveno-stručnoga skupa Ružičkini dani održana je 26. studenoga 2018. u Auli Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.


O svim aktivnostima Znanstveno-organizacijskoga odbora u okviru ovogodišnjih XVII. Ružičkinih dana nazočne je izvijestila izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar. Naglasila je kako su o Skupu i obljetnici objavljeni članci u časopisu Kemija u industriji i u Sveučilišnom glasniku te istaknula da se tom svečanošću zaključuju aktivnosti obilježavanja 40 godina Ružičkinih dana, i to uspješno u znanstveno-stručnom i financijskom smislu.


Na završnoj svečanosti također je predstavljena monografija „40 godina Ružičkinih dana. Vukovar 1978. – 2018.“ autora prof. dr. sc. Srećka Tomasa, predsjednika ZOO-a XVII. Ružičkinih dana. Pozdravne riječi nazočnima uputili su rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac te predsjednik Hrvatskoga društva kemijskih inženjera i tehnologa prof. dr. sc. Ante Jukić koji je nazočne pozdravio i u ime Društva kemijskih tehnologa Osijek. Monografiju su predstavili prof. dr. sc. Ante Jukić, jedan od recenzenata, i prof. dr. sc. Drago Šubarić, glavni urednik monografije i pisac predgovora. Profesor Tomas srdačno je zahvalio brojnim sponzorima, podupirateljima, donatorima i pojedincima te naglasio kako se nada i budućoj uspješnoj suradnji. Svečanosti su, među ostalima, nazočili i učenici III. gimnazije Osijek te njihov ravnatelj Dražen Jakopović kojemu je uručen primjerak monografije.


Inače, u sklopu priprema za XVII. Ružičkine dane, njihovoga održavanja u Vukovaru od 19. do 21. rujna 2018., ali i nakon toga, članovi ZOO-a poduzeli su više aktivnosti da se dostojno obilježi važna obljetnica 40 godina od utemeljenja Skupa. Tako je izrađen promidžbeni materijal koji simbolizira tu obljetnicu, posjećena je tvornica Borovo, glavni pokrovitelj prvih pet održanih Ružičkinih dana, poduzete su opsežne aktivnosti za izradu monografije „40 godina Ružičkinih dana. Vukovar 1978. – 2018.“ i pripremljena je izložba pod istim nazivom, a bila je otvorena za vrijeme održavanja Skupa u mramornoj dvorani Dvorca Eltz u Vukovaru. Nadalje, zaslužnim institucijama, ustanovama, tvrtkama i pojedincima dodijeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos održavanju Ružičkinih dana od 1978. do 2018. Osim toga, u znak zahvalnosti na uloženom trudu i uspješnosti dugogodišnjeg održavanja Skupa, svim dosadašnjim predsjednicima Ružičkinih dana uručen je spomen-poster predsjednika ZOO-a. Znanstveno-organizacijski odbor, uz pratnju sudionika skupa, položio je i vijenac u spomen na sve preminule sudionike Ružičkinih dana i branitelje.
Gordana ŠELO
Monografija o 40 godina Ružičkinih dana predstavljena i u HAZU-u

Osim predstavljanja na Skupu, monografija o 40 godina Ružičkinih dana predstavljena je i 8. studenoga 2018. u prostorima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Monografiju su predstavili prof. dr. sc. Ante Jukić i prof. dr. sc. Bruno Zelić, glavni urednik časopisa CABEQ, a zatim je autor prof. dr. sc. Srećko Tomas rekao nekoliko riječi o nastajanju monografije. Budući da je HAZU bila od početka uključena u sve aktivnosti oko uspostavljanja muzeja u spomen slavnomu kemičaru i nobelovcu Leopoldu (Lavoslavu) Ružički, otvorenoga u Vukovaru 1977., te u aktivnostima oko utemeljenja znanstveno-stručnog skupa Ružičkini dani, dodijeljeni su joj priznanje i zahvalnica koje je preuzeo akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a. Akademik Nenad Trinajstić i akademik Leo Klasinc, začetnici ideje o održavanju Skupa, ali i promicatelji Ružičkina života i djela na različite načine, te dr. sc. Vlado Horvat, jedan od utemeljitelja muzeja posvećenog Ružički u njegovoj rodnoj kući, svojom su nazočnošću uveličali predstavljanje monografije.
Možda ste propustili...

SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE ORGANIZIRA VELIKI DOGAĐAJ U PARTNERSTVU SA SVEUČILIŠTEM U OSIJEKU

Ljetna škola Domovina 12. srpnja 2019. u Osijeku i Đakovu

USPJEŠNO SUDJELOVANJE GRAĐEVINSKOGA I ARHITEKTONSKOG FAKULTETA OSIJEK NA 46. GRAĐEVINIJADI U BUDVI

Najbolji u znanju u kategoriji Mehanika tla i temeljenje

STUDENTI MEFOS-A OSVOJILI NAGRADE NA RECOOP KFSD KONFERENCIJI U BRATISLAVI

Drugo i treće mjesto za najbolje kratko predavanje i prezentaciju postera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik