Učionica
SVEČANA AKADEMIJA U REKTORATU I OTKRIVANJE SPOMEN-BISTE NA JUŽNOM ULAZU U TVRĐU

U Rondelu postavljena i bista osječkoga akademika Mije Kišpatića
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Uz biskupa Josipa Jurja Strossmayera te nobelovce Lavoslava Ružičku i Vladimira Preloga svoju je spomen-bistu u Rondelu velikana, učenika gimnazija u Osijeku, 15. prosinca 2018. na južnom ulazu u osječku Tvrđu dobio i četvrti poznati Osječanin – akademik Mijo Kišpatić.

Svečanosti otkrivanja biste bili su nazočni mnogi akademici i uglednici iz znanstvenoga, vjerskoga, društvenoga i političkoga života, a Kišpatićevu su bistu otkrili izvrsni učenici III. gimnazije Osijek – Toni Ivanković (4. c) i Karla Ambruš (3. e). Tomu činu prethodila je svečana akademija, održana istoga dana u Auli Rektorata Sveučilišta u Osijeku, na kojoj su se okupili brojni članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao i drugi gosti poput mons. dr. Đure Hranića, đakovačko-osječkoga nadbiskupa i metropolita, predstavnika Sveučilišta u Osijeku i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, članova Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, predstavnika Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, osječkih kulturnih institucija i drugih. „Posrijedi nije samo odavanje počasti zaslužnim Osječanima, nego i spomen trajne vrijednosti kako bi se u globalizacijskim procesima sačuvao hrvatski identitet“, istaknuo je prorektor Sveučilišta u Osijeku za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. art. Robert Raponja.

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ – Zmajski stol u Osijeku suglasnost za gradnju Rondela dobila je 2005., a on je otvoren krajem siječnja 2007. godine. Na kružnom platou ispred III. gimnazije Osijek postavljene su biste u čast biskupu Strossmayeru – koji, prema riječima professora emeritusa Antuna Tucaka, do tada u Osijeku nije imao spomenik – te nobelovaca Ružičke i Preloga, a sada i akademika Kišpatića. Sve su biste autorsko djelo poznatoga osječkog akademskog kipara Marijana Sušca, a Rondel je projektirao akademik Andrija Mutnjaković. Gradnja je Rondela realizirana u suorganizaciji s HAZU-om, Sveučilištem u Osijeku, Gradom Osijekom, Osječko-baranjskom županijom i Ogrankom Matice hrvatske u Osijeku. Na taj je način zaokružen Rondel i započet projekt budućega Perivoja osječkih velikana koji će se protezati duž južnoga dijela Tvrđe.

Jasenka Pejaković
Glasoviti hrvatski prirodoslovac, minerolog i petrolog
Glasoviti hrvatski prirodoslovac, minerolog i petrolog

Akademik Mijo Kišpatić, također bivši učenik osječke gimnazije, glasoviti je hrvatski prirodoslovac, minerolog i petrolog, prvi doktor znanosti u području prirodnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. „Mijo Kišpatić 43 godine bio je član Akademije, prvi je opći prirodoslovac i minerolog, zaslužan za popularizaciju prirodoslovlja. Bio je erudit, bavio se seizmologijom, biologijom i fizikom te prevodio mnoge udžbenike. Hvale je vrijedna inicijativa da se osobama, koje se nisu dokazale samo na našem području, nego i na svjetskim razinama, oda posebno priznanje. Drago mi je što Osijek i Slavonija prepoznaju važne ljude iz prošlosti koji su često zanemarivani. To je i važna poruka za budućnost“, rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i Počasnoga odbora za postavljanje spomen-biste Miji Kišpatiću.je vrijedna inicijativa da se osobama, koje se nisu dokazale samo na našem području, nego i na svjetskim razinama, oda posebno priznanje. Drago mi je što Osijek i Slavonija prepoznaju važne ljude iz prošlosti koji su često zanemarivani. To je i važna poruka za budućnost“, rekao je akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i Počasnoga odbora za postavljanje spomen-biste Miji Kišpatiću.
Možda ste propustili...