Učionica
VELIK MEĐUNARODNI USPJEH AKADEMIJE I ODSJEKA ZA NOVU GLAZBU

U Beču predstavili tamburu kao solističko glazbalo
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
„Mario Zbiljski i Konstantin Krasnitsky službeno su uveli tamburu u bečku klasiku’’, bile su to riječi Slavka Ninića, pjevača poznatoga bečkog ansambla Wiener Tschuschenkapelle, ujedno i moderatora i jednoga od glavnih organizatora ovogodišnjega uglednog Novogodišnjeg koncerta u Volkstheatru u Beču, održanoga 1. siječnja 2019.

U punom Volkstheatru nastup Marija Zbiljskog, solista na tamburici, uz pratnju pijanista Konstantina Krasnitskog, ispraćen je ovacijama publike. Izveli su djela F. Chopina, F. Schuberta, J. S. Bacha i J. Masseneta, a posebno je odjeknula

bečka praizvedba skladbe „Concertinato za tamburu i klavir“ hrvatskoga skladatelja Davora Bobića, djela koje je autor upravo posvetio dvojici spomenutih glazbenih umjetnika. Mario Zbiljski priznat je svirač tambure i student druge godine diplomskoga studija Tamburaško umijeće na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje predaju i izv. prof. art. Konstantin Krasnitsky i red. prof. art. Davor Bobić. Taj se nastup može ocijeniti kao do sada najozbiljnije predstavljanje tambure kao solističkoga glazbala u Europi. Ujedno je to veliko priznanje samoj Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Odsjeku za novu glazbu koji će uskoro promijeniti naziv u Odsjek za kompoziciju, teoriju glazbe i instrumentalne studije. Već su dogovoreni nastupi studenata tambure u Münchenu i Dublinu ove godine.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREGLED PRIJAVA ZA ERASMUS PROGRAM MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2019./2020.

Sve veće zanimanje znanstvenika i studenata Sveučilišta u Osijeku za sudjelovanjem u programu Erasmus+

2

RAZGOVOR: TAJANA MOHNACKI, OSJEČKA MAGISTRICA KULTURALNOGA MENADŽMENTA, ODNEDAVNO GLOBALNA POTPREDSJEDNICA ERASMUSOVE STUDENTSKE MREŽE (ERASMUS STUDENT NETWORK)

Glavni cilj, na koji ću se usmjeriti u svojem mandatu, bit će priznavanje rada studenata volontera

3

ODJEL ZA FIZIKU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Provode brojna važna znanstvena istraživanja i projekte te razvijaju međunarodnu suradnju i mobilnost