Učionica
MNOŠTVO POSJETITELJA NA 2. NOĆI ZNANOSTI

Stekli uvid u širok raspon mogućnosti PTFOS-a
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nastavio je tradiciju i organizirao 2. Noć znanosti održanu 14. prosinca 2018. u prostorijama Fakulteta.

Kao i prošle godine, profesori i asistenti sa studentima (njih ukupno stotinjak) osmislili su mnogo zanimljivih radionica, ponajprije namijenjenih učenicima srednjih škola, ali i široj populaciji. Teme su ovogodišnjih radionica bile: CSI PTF, Kako se pravi pivo?, Otkrijte tajnu ljepote, Kemija i hrana kao Thor i Dr. Strange, Čokoladno carstvo, Nutri room, Testirajte svoja osjetila, Voće „superhrana“, Čarobna voda te Učimo kroz zabavu.

Učenici srednjih škola, koji su i mogući budući studenti PTFOS-a, ali i svi ostali posjetitelji, mogli su sudjelovati na svim radionicama i time dobiti uvid u širok raspon mogućnosti koje nudi Fakultet. Zahvaljujući poluindustrijskoj opremi i linijama za proizvodnju različitih prehrambenih proizvoda (primjerice čokolade i piva) koje Fakultet ima, posjetitelji su mogli vidjeti koje se sirovine koriste za pojedini proizvod, ali i kušati ga odmah nakon proizvodnje. Osim proizvodnje prehrambenih proizvoda, imali su priliku vidjeti proizvodnju biljne kozmetike za koju se koriste isključivo prirodni sastojci. Posjetitelji su se našli i u ulozi forenzičara pri rješavanju misterioznoga ubojstva kemičara primjenom kemijskih analiza u laboratoriju, a trebali su riješiti i nutricionističke zagonetke kako bi pronašli ključ za bijeg iz Nutri rooma. Saznali su mnogo korisnih informacija poput posebne moći koju skriva hrana kao i što vodu čini čudesnom. Radionica posvećena voću uputila je na važnost njegove konzumacije te otkrivala tajne njegova blagotvornoga djelovanja na naše zdravlje. Također, posjetitelji su prošli različite testove nakon kojih su saznali varaju li ih nekada njihova osjetila ili se na njih mogu potpuno osloniti. Nakon svih novih saznanja posjetitelji su se mogli okušati u kvizu znanja i vidjeti koliko su toga uspjeli aučiti.
Tomislav Levak
Financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja
Ovogodišnja Noć znanosti dobila je financijsku potporu Ministarstava znanosti i obrazovanja za programe popularizacije znanosti u 2018. godini. Opisi radionica, fotografije te medijske objave o 2. Noći znanosti mogu se pronaći na Facebookovoj stranici manifestacije: https://www.facebook.com/noc.znanostiPTFOS/
Možda ste propustili...

DALIBOR TATAR PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Biti student kemije predstavlja svakodnevne susrete s brojnim izazovima“

JEDINSTVEN DOGAĐAJ STROJARSKI IZAZOV 2019. U SLAVONSKOM BRODU

Povezuju lokalnu obrazovnu zajednicu, studente, učenike i gospodarstvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik