Učionica
MEDICINSKI FAKULTET OSIJEK SVEČANO OBILJEŽIO 20. OBLJETNICU POSTOJANJA

Tijekom dvaju desetljeća u Osijeku diplomiralo 1175 liječnika
Objavljeno 13. siječnja, 2019.

Medicinski fakultet Osijek proslavio je 23. studenoga 2018. godine 20. obljetnicu osnivanja na prigodnoj svečanosti održanoj u prostorima Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Tijekom svečanosti, na kojoj je predstavljen dosadašnji rad Fakulteta te njegova važnost za razvoj cjelokupnog zdravstvenog sustava na području istočne Hrvatske, o fakultetu su govorili brojni visoki uzvanici među kojima izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prof. dr. sc. Dragan Primorac; predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kusić; rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac; mons. dr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit; župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić. Kako je istaknuto, osječka je bolnica odigrala važnu ulogu ne samo u pružanju zdravstvene zaštite na području istočne Hrvatske, već i u općem razvoju zdravstvene zaštite, preventivne službe te medicinskog prosvjećivanja i izobrazbe medicinskih kadrova. Poseban je doprinos bolnica dala u Domovinskom ratu zbrinjavanjem više od 7 000 ranjenika. Da bi prerasla iz opće u kliničku ustanovu i iz kliničke bolnice u klinički bolnički centar, bilo je potrebno osamostaliti studij, odnosno osnovati samostalan Medicinski fakultet koji će obrazovati znanstveno-nastavni i stručni kadar za novi, viši status najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj.

U svojem govoru dekan Medicinskoga fakulteta Osijek prof. dr. sc. Jure Mirat istaknuo je kako je, nakon 19 godina djelovanja Studija medicine u Osijeku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Fakultet osnovan 22. rujna 1998. Danas je jedna od 17 znanstveno nastavnih sastavnica Sveučilišta u Osijeku te jedan od dvaju fakulteta iz znanstvenoga područja biomedicine i zdravstva u sastavu Sveučilišta. Medicinski fakultet ima ustrojene 23 katedre te zapošljava ukupno 198 djelatnika, od čega 64 profesora i 45 docenata. Na Fakultetu je tijekom 20 godina njegova postojanja diplomiralo 1175 liječnika, a obranjeno je 226 doktorskih disertacija. Tijekom svoga djelovanja Fakultet je, osim studija medicine, ustrojio čitav niz drugih zdravstvenih studija što je kulminiralo njihovim izdvajanjem u novu sastavnicu Sveučilišta u Osijeku – Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u listopadu 2017. godine.

Danas Medicinski fakultet Osijek izvodi sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij Medicine, sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Medicinsko laboratorijske dijagnostike, sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Biomedicina i zdravstvo te sveučilišne poslijediplomske specijalističke studije Anesteziologija, reanimatologija i intenzivna medicina, Kardiologija, Klinička epidemiologija, Neurologija, Oftalmologija i optometrija, Opća interna medicina, Psihijatrija te Ultrazvuk u kliničkoj medicini – smjer kardiologija. Uz opsežnu nastavnu aktivnost Fakultet realizira i velik broj znanstvenih i stručnih projekata, kongresa, simpozija i tečajeva trajne edukacije.
Tomislav Levak
Ubuduće još čvršća suradnja s KBC-om Osijek
Ubuduće još čvršća suradnja s KBC-om Osijek

Svoju budućnost Fakultet vidi u internacionalizaciji koja je i otpočela ove akademske godine kada je pokrenut projekt „Medicina na njemačkom jeziku“ čiji je cilj ustrojavanje studija medicine na njemačkom jeziku. Uz ustrojavanje novih studijskih programa, Fakultet svoju budućnost vidi i u još čvršćoj suradnji sa svojom najvažnijom i najvećom nastavnom bazom, KBC-om Osijek. To je naznačeno i u aktualnim planovima za izgradnju budućega, novoga KBC-a Osijek sredstvima iz europskih fondova, pri čemu bi te dvije ustanove trebale biti smještene u zajedničku prostornu cjelinu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike