Učionica
GOSTUJUĆE PREDAVANJE UGLEDNOGA ZNANSTVENIKA NA DOKTORSKOM STUDIJU PRAVO

Prof. dr. sc. Alan Uzelac: Nameće se pitanje reforme pravnih studija
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Dana 10. prosinca 2018. na doktorskom studiju Pravo Pravnoga fakulteta Osijek gostovao je prof. dr. sc. Alan Uzelac, redoviti profesor u trajnom znanju na Katedri za građansko pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ugledni znanstvenik s međunarodnom znanstveno-istraživačkom reputacijom tijekom prijepodneva održao je predavanje i radionicu namijenjenu nastavnicima doktorskoga studija Pravo, treću u ciklusu mentorske izobrazbe. „Transformacija pravosuđa i pravne profesije“ bila je tema poslijepodnevnoga gostujućega predavanja profesora Uzelca, namijenjenoga doktorandima i zainteresiranoj javnosti. Ono je rezultat istraživačkih aktivnosti projekta „Preobrazba građanskog pravosuđa pod utjecajem globalizacijskih i regionalnih integracijskih procesa: jedinstvo i različitost“ koji financira Hrvatska zaklada za znanost, a u kojem je profesor Uzelac glavni istraživač.

U svojem je predavanju uputio na globalni trend pada povjerenja građana u pravosudne institucije koji u pitanje dovodi budućnost pravosuđa i pravosudne profesije. Razloga je mnogo: čak 50 % sudskih parnica u RH traje dulje od tri godine, a 5 – 10 % čak više od deset godina, pravosudna percepcija digitalizacije još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, dok istraživanja pokazuju kako građani sudske troškove smatraju previsokima. S druge strane, sve je više postupaka u kojima dolazi do premošćivanja pravnika, kao što su postupci o platnim nalozima, alternativno rješavanje sporova te obvezna medijacija. Profesor Uzelac zaključio je kako današnji pravnici trebaju pružiti brzu, modernu, prilagodljivu, ekonomičnu, jednostavnu, raznovrsnu, individualiziranu i korisniku okrenutu pravdu, čemu je potrebno prilagoditi i pravno obrazovanje. U tom se smislu, naglasio je, nameće pitanje reforme pravnih studija kao i uvođenja odgovarajućih novih nastavnih kurikula na nacionalnoj, europskoj, ali i globalnoj razini.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...

NOVI USPJESI I REZULTATI OSJEČKIH STUDENATA ŠPORTAŠA

Čak tri medalje na državnom studentskom prvenstvu u karateu

SURADNJA OSJEČKOGA HNK I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU

Uspješno izvedena ispitna predstava „Hedda Gabler“ Henrika Ibsena

OD 8. DO 13. TRAVNJA 2019. ODRŽAVA SE 17. FESTIVAL ZNANOSTI S TEMOM „BOJE“

Ukupno čak 445 programa u pet slavonskih gradova

Najčitanije iz rubrike