Učionica
NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANA TRIBINA „EUROPSKI PARLAMENT – I MOJ GLAS JE VAŽAN!“

Mladi glasovanjem mogu utjecati na svoju budućnost u EU-u
Objavljeno 13. siječnja, 2019.
Na Pravnom fakultetu Osijek 19. studenoga 2018. održana je tribina „Europski parlament – I moj glas je važan!“ u organizaciji informacijskih centara Europe Direct Osijek i Europe Direct Slavonski Brod te Europskoga dokumentacijskog centra Pravnoga fakulteta Osijek.

Tribina je organizirana u cilju osvješćivanja mladih da svojim glasom na predstojećim izborima za Europski parlament u svibnju 2019. mogu utjecati na važna pitanja koja se odnose na njihovu budućnost kao europskih građana. U uvodnom dijelu učenike srednjih škola i studente iz Osijeka, Vukovara i Slavonskog Broda te njihove nastavnike pozdravila je prof. dr. sc. Renata Perić, dekanica Fakulteta.

Izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, prodekan za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije te predavač na Katedri za europsko pravo Fakulteta, sudionike je upoznao kako funkcionira Europski parlament te koje ovlasti i zadaće ima. Tomislav Korman iz Ureda Europskoga parlamenta u Hrvatskoj predstavio je institucionalnu kampanju za izbore za Europski parlament „Ovaj put glasam“. Izv. prof. dr. sc. Berto Šalaj (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Udruga GONG) upoznao je sudionike s načinima građanskoga i političkoga sudjelovanja u društvu te naglasio važnost participiranja mladih u demokratskim procesima. Koje su prednosti i mogućnosti što ih Europska unija pruža mladima i zašto je važno biti aktivan u društvu objasnili su studenti Maja Rupčić (Studentska udruga ERUDIO Ekonomskog fakulteta u Osijeku) i Ivan Vidaković (Studentski zbor Pravnoga fakulteta Osijek). Zvonimir Klobučar, voditelj Ureda u Bruxellesu Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, osvrnuo se na najvažnije projekte, financirane sredstvima EU-a, i njihovu važnost za razvoj cjelokupne županije.

Božica Sedlić, voditeljica Informacijskoga centra Europe Direct Slavonski Brod, Brigita Ivoševac, voditeljica Informacijskoga centra Europe Direct Osijek i Ljiljana Siber, voditeljica knjižnice i Europskoga dokumentacijskog centra Pravnoga fakulteta Osijek zaključile su tribinu zahvalom nazočnima na sudjelovanju i iznimno aktivnoj raspravi.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...