Crna kronika
TRAGEDIJA U HE DUBROVNIK

Pronađeno tijelo jednog radnika, dvojica su nestala
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Radnici su u trenutku eksplozije i izbijanja požara bili u 500 metara dugom tunelu
DUBROVNIK - Jedan radnik je poginuo, a dva su nestala nakon eksplozije i požara koji je u četvrtak u prijepodnevnim satima izbio u Hidroelektrani Dubrovnik. U trenutku havarije u podzemnom dijelu hidroelektrane, u 500 metara dugom tunelu, bilo je devet radnika HEP Proizvodnje.Nakon izbijanja požara šest radnika uspjelo je izići iz tunela i svi su prevezeni u dubrovačku bolnicu. Trojica su na Odjelu intenzivnog liječenja. Tri radnika, na žalost, nisu uspjela s njima izići iz tunela. Nakon dojave o požaru, nešto nakon 9 sati, pred hidroelektranu u Platu došli su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik te članovi DVD-a Župa Dubrovačka i Konavle. Prije ulaska spašavatelja u tunel vatrogasci su morali ugasiti jako zahtjevan požar. Nakon odimljavanja tunela, koji još uvijek nije bio potpuno ugašen, u njega su ušli ronioci JVP-a Dubrovnik jer su pokraj odvodnog kanala pronašli dio odjeće nestalih radnika. Riječ je o kanalu koji povezuje centar hidorelektrane s morem.

- Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne postrojbe u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo, koje su izvukli na površinu. Očevidom će se utvrditi identitet. Postrojba i dalje traga za ostalom dvojicom - rekao je Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, novinarima.

Potraga se nastavila do ranih večernjih sati, kada je odlučeno da će se zbog teških uvjeta u odvodnom kanalu traganje nastaviti u petak u jutarnjim satima. Potragu će nastaviti ronioci Specijalne jedinice policije iz Splita. MUP je priopćio kako je angažman policijskih ronioca iz Splta nužan jer unutar postrojenja postoji kanal za tehnološke vode koji završava u moru, a za traganje na takvim dubinama osposobljeni su jedino policijski ronioci.

U punoj pripravnosti je i posada helikoptera, koja će, ako to bude bilo nužno, teško ozlijeđene djelatnike HEP-a koji su u dubrovačkoj bolnici, prevesti u Klinički bolnički centar Split., potvrdio je dr. Marijo Bekić, ravnatelj dubrovačke bolnice, dodavši kako je u bolnici oslobođen dodatni prostor za nove pacijente. U petak u jutarnjim satima u hidroelektranu u Platu stižu i vještaci iz Centra "Ivan Vučetić" iz Zagreba, koji će obaviti očevid i tako pokušati utvrditi uzrok eksplozije koja je dovela do požara i strašne tragedije u Platu. Još dok je trajala intervencija vatrogasaca, na terenu su bili djelatnici pomorske policije, koji su s broda pretraživali akvatorij oko hidroelektrane. Tijekom noći vatrogasci su i dalje izdimljavali zrak u tunelima hidroelektrane.
Milan Bugarić
9

djelatnika HEP Proizvodnje bilo je u tunelu u vrijeme tragedije
HEP SE OGLASIO O NESREĆI
Priopćenjem se oglasio i HEP. “Sa žaljenjem javljamo da je u požaru koji je zahvatio unutrašnjost Hidroelektrane Dubrovnik smrtno stradao radnik HEP Proizvodnje. Ujedno, duboko zabrinuti iščekujemo ishod potrage za ostalom dvojicom radnika nestalih u požaru. Osoblje HE Dubrovnik na terenu pruža svu potrebnu pomoć spasiocima i nadležnim službama. Uprava i radnici Hrvatske elektroprivrede d.d. i HEP Proizvodnje iskreno suosjećaju s obitelji preminulog kolege te s obiteljima ostalih radnika zahvaćenih ovom nesrećom.”
Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

Najčitanije iz rubrike