Sport
BIH VEZNJAK NAPUŠTA GRADSKI VRT

Haris Hajradinović otišao na liječnički pregled u Kasimpasu
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Procjenjuje se kako će Turci za veznjaka platiti odštetu između 2,5 i 3 milijuna eura

Nakon što su prvi dani siječanjskog prijelaznog roka u Gradskom vrtu protekli bez velikih uzbuđenja, od jučer bismo mogli koristiti glasovitu Galileovu rečenicu - ipak se kreće! Naime, iako još ništa nije finalizirano, sve je izvjesnije kako će Haris Hajradinović napustiti NK Osijek te karijeru nastaviti u turskoj Kasimpasi.

Već je poznato kako je Hajradinović posljednja dva tjedna često bio spominjan kao želja brojnih klubova iz Europe, navodili su se njemački Stuttgart, grčki Olympiacos, francuski Rennes i Amiens te španjolski Getafe, a uz njih i neimenovani klubovi iz talijanske Serie A te Turske. Očito je upravo Turska buduća Hajradinovićeva destinacija te da je klub iz Istanbula najjače "zagrizao" na igre 24-godišnjeg BiH veznjaka i bio najkonkretniji u svojoj ponudi. Iz Gradskog vrta, očekivano, nema službenog komentara na ovu vijest, no njezinu istinitost potvrđuje i većina turskih medija, koji ističu kako se Hajradinović očekuje u Istanbulu, gdje bi danas trebao odraditi liječnički pregled. S obzirom na to da do sada u bijelo-plavom dresu nije imao ozbiljnijih problema s ozljedama, očekuje se kako bi pregled trebao proći glatko, nakon čega bi i potpisao ugovor s trenutno četvrtoplasiranim klubom turske Super lige.

Borba za Ligu prvaka
Koliko iznosi visina odštete koju bi turski klub trebao platiti osječkom prvoligašu trenutno nije poznato. Turci o tome za sada ne izvješćuju, čekaju vjerojatno dovršetak posla, a to je, jasno, razlog zašto o tome ne "cure" informacije ni iz Gradskog vrta. Premda su neki BiH portali objavili odštetu od čak četiri milijuna eura (!), neslužbeno doznajemo kako je riječ o iznosu između 2,5 i tri milijuna eura, a u njega bi bila ugrađena i klauzula o postotku za njegov sljedeći transfer. To je veći iznos od onog koji se spominjao nedavno, kada se pojavila informacija o intenzivnim upitima klubova iz Grčke, Turske i Italije. Tada se kalkuliralo o odšteti od gotovo dva milijuna eura, što očito nije bilo dovoljno da se u Gradskom vrtu upali "zeleno svjetlo". Poboljšana ponuda očito ipak je, pa ako ne bude nekih nepredviđenih poteškoća i zaokreta, Osijek će ovim transferom zaokružiti najuspješniju "izlaznu" godinu u povijesti.

A transfer Hajradinovića bio bi i među najvećima u povijesti istanbulskog kluba, koji do sada nema ni jedan trofej u svojim vitrinama, ali je posljednjih godina, nakon što se vratio u najjači rang natjecanja, uglavnom sezonu završavao između šestog i desetog mjesta. Kako se u posljednje vrijeme u Turskoj razbija dominacija velikog kvarteta (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor), tako je i Kasimpasa očito poželjela dodatni iskorak te bar prvi put izboriti plasman u Europu. Istanbulski je klub nedvojbeno osim igara privukao i dojmljiv učinak ofenzivnog veznjaka koji je u sezoni i pol u Osijekovu dresu u 54 susreta zabio 17 pogodaka i imao pet asistencija. Spremni su stoga Turci duboko posegnuti u svoju blagajnu te stići nadomak obaranja svog rekorda što se plaćanja odšteta tiče, jer do sada su najviše platili za Argentinca Oscara Scarionea, i to 2,8 milijuna eura švicarskom St. Gallenu prije pet sezona. Ove sezone najskuplje im je pojačanje egipatski krilni napadač Trezeguet, kojeg su Anderlechtu platili dva milijuna eura.

Na europskoj mapi
Izvjestan transfer Hajradinovića dodatno će učvrstiti i poziciju NK Osijek na europskoj mapi klubova u kojima se mogu pronaći zanimljivi i kvalitetni nogometaši i za jače lige od HNL-a. I to ne za simboličan iznos, što je za klub iz Gradskog vrta itekako važno. Vrijeme rasprodaje stvar je prošlosti, a kako su iz Kluba najavljivali, igrače će puštati samo ako dođu ponude koje se ne odbijaju. Ovo će biti još jedna potvrda i kako je osječki prvoligaš sve poželjniji izlog te će nesumnjivo biti dodatni argument u privlačenju novih igrača, neovisno o tome je li riječ o domaćima ili stranima. Uz posložen klub i dobre uvjete te priliku za igrački napredak teško će im biti olako odbiti opciju da u kratkom vremenu, sezonu-dvije, dobiju mogućnost izboriti se svojim igrama za znatno veća primanja, čak i do desetak puta, koja su im do tada bila samo pusta želja.

Goran Roguljić
Transfer ubrzava dolazak pojačanja?
Ne treba biti previše lucidan pa zaključiti kako bi transfer Hajradinovića i izdašna odšteta vrlo izvjesno ubrzali i dovršetak pregovora oko najavljenih pojačanja. Već su i prije iz Gradskog vrta isticali kako su u potrazi za jačanjem veznih pozicija, a odlaskom statistički najučinkovitijeg veznjaka to bi bilo još i izvjesnije. Tako je moguće da trener Zekić dobije za rovinjski dio priprema željena nova imena i ipak dovoljno vremena da ih uklopi u sastav.
Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike