Sport
AUSTRALIAN OPEN

Donna kreće protiv Mladenović, Čilić na čudljiva Tomića
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Osječka tenisačica puna samopouzdanja čeka prvi Grand Slam, koji u ponedjeljak počinje u Melbourneu

U noći s nedjelje na ponedjeljak u Melbourne Parku počinje prvi teniski Grand Slam sezone, Australian Open. Hrvatski predstavnici, Donna Vekić, Petra Martić, Marin Čilić, Borna Ćorić i Ivo Karlović, saznali su s kim će igrati na startu, ždrijeb je za neke bio dobar, za neke je mogao biti i bolji.


Osječanka Donna Vekić dobro je krenula u 2019. godinu i na WTA turniru u Brisbaneu stigla do četvrtfinala, što joj je donijelo skok s 34. mjesta WTA ljestvice na 29. Donna tako u Melbourneu ima status 29. nositeljice i prvi put je u toj ulozi na Grand Slamu. No ne može se reći da joj je status nositeljce puno olakšao posao, jer u 1. kolu ide na Francuskinja Kristinu Mladenović, protiv koje je dosad igrala dva puta i oba puta izgubila. Dobra je vijest što je Osječanka oba poraza doživjela 2014. godine, a u odnosu prema tada, ovo je neka sasvim druga, mnogo bolja Donna. Ako prođe Mladenović, u 2. kolu će igrati protiv pobjednice iz susreta Australke Kimberly Birrell i igračice iz kvalifikacija.


- Jedva čekam da počne turnir u Melbourneu. Nije važno s kim igram, samo da ja budem u svom najboljem izdanju - poručila je Donna. A ako nastavi kao što je igrala krajem prošle godine ili kao u Brisbaneu, Mladenovićka je prolazna prepreka.


Hrvatski adut i lanjski finalist Australian Opena Marin Čilić postavljen je za šestog nositelja i ove godine kreće protiv Australca hrvatskog podrijetla, 83. tenisača svijeta Bernarda Tomića. Bit će to njihov četvrti međusobni susret, a Čilić vodi 2-1. Iako ima problema s ozljedom gležanja, Čilić poručuje kako vjeruje da će biti potpuno spreman. Tomić je pak nepredvidljiv igrač, zbog ogromnog talenta predviđali su mu veliku karijeru, ali tenis mu je nakon početnih uspjeha prestao biti prioritet. Redovito puni novinske stupce u Australiji, ali ne zbog sportskih uspjeha, nego zbog nebuloznih izjava i bizarnih istupa u javnosti, a svojedobno je uzeo i stanku od tenisa kako bi ušao u - reality show.
Borna Ćorić u Australiji kao 11. nositelj kreće protiv belgijskog veterana, 34-godišnjeg Stevea Darcisa, a pobjeda mu nosi dvoboj s boljim iz susreta Španjolca Alberta Ramos-Vinolasa i Mađara Martona Fucsovicsa. Neuništivi Ivo Karlović prošloga je tjedna igrao finale Punea, a u Melbourne Parku prvi suparnik mu je Poljak Hubert Hurkacz, 87. tenisač svijeta. Igrali su lani u kvalifikacijama Cincinnatija, a tad je nakon dva tie-breaka slavio Poljak. Petra Martić je lani u Melbourne Parku igrala osminu finala, a ove je godine postavljena za 31. nositeljicu i u 1. kolu će igrati protiv Britanke Heather Watson.
Ivana Liović
Donna Vekić prvi put u karijeri ima status nositeljice na Grand Slamu
U četvrtfinalu moguć susret Čilić - Federer
Prvi tenisač svijeta Novak Đoković predvodi ždrijeb u muškoj konkurenciji, a put u Melbourneu počinje protiv kvalifikanta. Pobjeda mu nosi meč s Francuzem Jo-Wilfried Tsongom ili Slovakom Martinom Kližanom. Drugi nositelj Rafael Nadal u prvom kolu će igrati protiv Australca Jamesa Duckwortha, a branitelj naslova i šesterostruki pobjednik Australian Opena Roger Federer na startu igra protiv Uzbekistanca Denisa Istomina. Ako bude išlo prema željama i kod Federera i kod Čilića, već u četvrtfinalu mogli bismo vidjeti reprizu lanjskog finala.

Braniteljica naslova, Dankinja Caroline Wozniacki, u 1. kolu igra protiv Belgijke Alisson Van Uytvanck, a prva nositeljica, Rumunjka Simone Halep, kreće protiv Estonke Kaije Kanepi.
Najčitanije iz rubrike