Novosti
OSUDA U ZADRU

Daruvarcu pet godina zatvora za napad i prijetnje
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Odvjetnik žrtve izjavio je kako je zatvorska kazna od pet godina stroga i bit će primjer drugima

Darko Kovačević Daruvarac (31) osuđen je u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno na pet godina bezuvjetnog zatvora. Četiri i pol godine zatvora dobio je za napad, a deset mjeseci za prijetnju. Ukupno je to jedinstvena kazna na pet godina bezuvjetnog zatvora. Naon izlaska iz zgrade suda odmah je prevezen u pritvor, gdje će biti do pravomoćnosti presude jer obje strane u postupku imaju pravo žalbe.


Tridesetjednogodišnji Darko Kovačević, zvani Daruvarac, koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, bio je optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda 18-godišnjoj Zadranki L.G., ali je pušten na slobodu 14. prosinca nakon što se njegovi branitelji nisu pojavili na ročištu na Općinskom sudu, pa nije bilo uvjeta za održavanje rasprave, a istekao je maksimalni rok od šest mjeseci zadržavanja u pritvoru.


Uz ispriku žrtvama nasilja, sutkinja je tada odgodila početak suđenja za 9. siječnja zbog izostanka njegova odvjetnika i roka u kojemu mu se novi odvjetnik, dodijeljen po službenoj dužnosti, mora pripremiti za taj slučaj. Državni odvjetnik Igor Vulić zatražio je mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice i putovnice te zabranu prilaska žrtvama i napuštanja prebivališta. O svemu se tada priopćenjem oglasio i Općinski sud u Zadru i naveo kronologiju događaja od uhićenja Darka Kovačevića kao i da je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o mjerama opreza.


Zbog puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, prosvjedovali su građani koje je na to potaknula Facebook grupa "Protiv pravosuđa koje štiti kriminalce", iz Foruma žena SDP-a to su ocijenili sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u Zadru je razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva, nakon čega je izjavio kako se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.


Odvjetnik pretučene mlade Zadranke, Milan Petričić, izjavio je u četvrtak nakon izlaska iz sudnice kako je bezuvjetna zatvorska kazna od pet godina, izrečena Daruvarcu, stroga i bit će primjer drugima.
"Ono za što sam pohvalio medije jest da su problematizirali nasilje nad žrtvama, a pouka je puno šira od samog predmeta ‘Kovačević‘", ocijenio je. Zamoljen da komentira dužinu postupka, odvjetnik Petričić rekao je kako bi "prijašnji sudac ranije završio predmet da se nije razbolio". "Trajanje postupka ovisi o dokazima, kvaliteti dokaza i stavu obrane. Ako obrana prihvaća krivnju, onda je pitanje dokazivanja jednostavno", zaključio je odvjetnik Milan Petričić.
Hina
4,5

godina Daruvarac je dobio za napad, a deset mjeseci za prijetnju, što je pretvoreno u jedinstvenu kaznu od pet godina zatvora
MAJKA ŽRTVE: SUD JE REKAO SVE
Kovačevićev odvjetnik Boris Radman nije htio komentirati presudu. Bez komentara bila je i 18-godišnja žrtva L. G., a njezina majka Ana Gurlica samo je kratko rekla: "Sud je rekao sve!" Obrazloženje presude sutkinja Mitra Meštrović pročitala je iza zatvorenih vrata za većinu novinara, a zbog male sudnice prednost je dala samo televizijskim ekipama.