Novosti
VELEPOSLANIK RH U BIH POVUČEN U ZAGREB NA KONZULTACIJE

Ivan Del Vechio je na proslavi u Banjoj Luci bio bez znanja MVEP-a
Objavljeno 10. siječnja, 2019.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banju Luku na prijam u povodu neustavno proglašenog dana Republike Srpske i on je zbog toga povučen u Zagreb na konzultacije, priopćio je MVEP u četvrtak.


Na toj proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. "Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine", priopćio je MVEP i poručio da će detaljno ispitati zašto je veleposlanik Ivan Del Vechio bio ondje.


Šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić povukla je na traženje premijera Andreja Plenkovića veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije. Prethodno su dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudila nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju. "Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade. "To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je Krstičević.


Sam Del Vechio je za portal Klix.ba potvrdio da je bio u Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je kako nema informacije o razlozima zbog kojih je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vechio povučen na konzultacije u Zagreb, ali je dodao kako nema namjeru prekinuti suradnju s njim poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je najavio upravo takav korak. Crnadak, ujedno jedan od čelnika Partije demokratskog progresa (PDP), oporbene stranke sa srpskim predznakom, kazao je na konferenciji za novinare kako se "velika gužva podignula oko toga tko će biti glasniji protiv dana RS-a" te kako osobno smatra da je to potpuno nepotrebno. "Tko je došao (na obilježavanje 9. siječnja), a tko nije pitanja su za predstavnike tih država. Ne znam kakvu je instrukciju imao veleposlanik Del Vechio, no ja nemam namjeru s njim prekidati suradnju", kazao je Crnadak dodajući kako predsjedatelj Vijeća ministara Zvizdić, koji je na Twitteru osudio odlazak hrvatskog veleposlanika na obilježavanje dana RS u Banjoj Luci, "ima pravo na svoje stajalište o tome." Zvizdić je najavio i kako zbog ovog slučaja, koji je opisao kao skandal, neće više komunicirati s veleposlanikom Del Vechijom. H/D.Pav.
KUŠČEVIĆ: NE UTJEČEMO NA POLITIKU HDZ-a BiH
Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je da je HDZ BiH stranka koja je autonomna u odlučivanju. "Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH i ta stranka ima svoju autonomnost u odlučivanju. Ni na koji način Vlada RH ni HDZ ne utječu na njegovu politiku", rekao je Kuščević novinarima komentirajući nazočnost Čovića u Banjoj Luci na obilježavanju neustavno proglašenog dana Republike Srpske. Kuščević je pritom poručio da će Hrvati u BiH procijeniti je li taj Čovićev potez dobar ili ne. Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao "dana republike", prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda BiH, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga je proglasio neustavnim. U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana "skupština srpskog naroda", kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju "republike srpskog naroda u BiH". Proslavu su ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.
Najčitanije iz rubrike