Novosti
NOVA ODLUKA VLADE RH

Manji poticaji za stambenu štednju
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Građanima koji u ovoj godini uplate 5000 kuna stambene štednje država će dati 60 kuna poticaja, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada, koja je odlukom o iznosu državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju prikupljenu u 2019. utvrdila da postotak državnih poticajnih sredstava za ovu godinu iznosi 1,2 posto.


Državna poticajna sredstva za stambenu štednju koja će se uplatiti u ovoj godini bit će isplaćena iz državnog proračuna za 2020. godinu. U tu je svrhu u projekcijama proračuna za 2020. planirano 16 milijuna kuna, kazao je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić. Podsjetio je kako na temelju Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje Vlada svake godine odlukom propisuje iznos poticajnih sredstava koja se isplaćuju štedišama u stambenim štedionicama iz državnog proračuna. Državna poticajna sredstva tijekom jedne kalendarske godine odobravaju se stambenom štediši samo u jednoj stambenoj štedionici. Cilj je poticanje građana na dugoročnu štednju i potom na sklapanje ugovora o kreditu s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog trajanja ugovora o kreditu.


Ove je godine nastavljen daljnji pad iznosa poticaja za stambenu štednju. Naime, državna poticajna sredstva za 2018. iznosila su 1,8 posto, odnosno 90 kuna, za 2017. godinu 3,3 posto, odnosno 165 kuna, za 2016. godinu 4,1 posto, što je bio maksimalan iznos od 205 kuna, a za 2015. godinu 4,9 posto pa su građani mogli dobiti poticaj u maksimalnom iznosu od 245 kuna.
Sustav stambene štednje u Hrvatskoj uveden je 1998. godine, a najprije je visina državnih poticajnih sredstava bila određena kao fiksni postotak, koji se postupno smanjivao - na početku je iznosio najviše 1250 kuna godišnje, potom 750 kuna, a zatim 500 kuna. No 2014. poticaji su bili ukinuti i za uplate stambene štednje u toj godini nisu ni isplaćeni, a godinu poslije, 2015., bio je uveden promjenjivi postotak. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA

Spremno je sve što je nužno i važno za kurikularnu reformu