Novosti
PROPALA NABAVA F16 BARAK

Izrael: Avione ne možemo isporučiti, Hrvatska nije odgovorna za neuspjeh
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Krstičević: Nije potpisan nikakav sporazum između dviju država i nema financijske štete za Hrvatsku

Predstavnici Države Izrael u četvrtak su na sastanku u Ministarstvu obrane RH izvijestili kako ne mogu isporučiti borbene avione F-16 Barak Hrvatskoj.


"Država Izrael izvijestila je MORH da, nažalost, ne može ishoditi odobrenje od SAD-a za isporuku borbenih aviona. MORH će predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Nije potpisan nikakav sporazum između dviju država i nema nikakve financijske štete za Hrvatsku. Nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane", kazao je nakon sastanka, koji je trajao čak šest sati, ministar obrane Damir Krstičević.

Bez TPT-ja

Izraelski predstavnik, glavni ravnatelj izraelskog ministarstva obrane Udi Adam, rekao je kako "Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna" te potvrdio da Izrael nije uspio osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani (TPT - Third Party Transfer).


"Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unaprjeđivanju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F-16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora između naše dvije države. Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole. Kroz cijeli projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje", rekao je Adam na konferenciji, na kojoj novinari nisu imali priliku postavljati pitanja.


Višečlano izraelsko izaslanstvo predvođeno Adamom u Zagrebu je dočekao zapovjednik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov. Na sastanku, zatvorenom za javnost, Adam je hrvatskoj strani objasnio kako Izrael neće moći ispuniti dogovor o prodaji zrakoplova F-16 Hrvatskoj, sklopljen u ožujku prošle godine.


Hrvatska je, podsjetimo, za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, izvorno američkih zrakoplova modificiranih izraelskom tehnologijom. Sjedinjene Države, međutim, pristajale su na transfer trećoj strani samo originalnih borbenih zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.


Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja. O rezultatima sastanka s predstavnicima Države Izrael ministar Krstičević je u četvrtak navečer, prema neslužbenim najavama, trebao obavijestiti premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović.


Premijer Plenković je na sjednici Vlade u četvrtak prijepodne rekao kako ne postoji nikakva šteta za Hrvatsku vezano uz nabavu izraelskih aviona F-16 Barak, jer nije potpisan nikakav kupoprodajni ugovor, te istaknuo da odluku o nabavi aviona Vlada može i poništiti, ako se pokaže da taj projekt neće moći biti završen. "Naprotiv, ono što možemo reći jest da smo napravili sve u dobroj vjeri, na temelju dužne pažnje koju je stručni tim tada ovoj temi posvetio", kazao je Plenković. Najavio je kako će biti održane konzultacije i Vlada će donijeti odgovarajuće odluke kada je riječ o procesu koji se odnosi na nabavu. Naglasio je da postoji neupitna politička volja da Hrvatska zadrži sposobnost ratnog zrakoplovstva.
Izgubljeno vrijeme


Predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu je rekla da zbog problema u nabavi ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj. Predsjednica je ponovila da nije sudjelovala u pregovorima, osim u načelnim razgovorima s izraelskim kolegom, kao i američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom te s njegovom tajnicom zaduženom za te poslove. Istaknula je kako nije bilo nikakvih indicija da će biti problema i da su svi znali kako će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael, dok su američki dužnosnici uvjeravali kako su htjeli potvrditi da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova. Predsjednica je istaknula da je tijekom dosadašnjeg procesa nabave izgubljeno dragocjeno vrijeme te da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MiG-21. "Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. apsolutno je bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati. Sad je najvažnije ne samo hoće li doći do realizacije nego i što ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, morat ćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje MiG-ova puno je lošije nego što je trebalo biti. Morat ćemo biti kreativni", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. "Vjerujem da ovo sve skupa neće imati posljedica na naše strateške odnose i prijateljstvo s jednom i drugom zemljom", rekla je predsjednica Republike u srijedu.


Dijana Pavlović/Hina
slijedi
VLADA RH ĆE ODLUKU MORATI PONIŠTITI
Natjecali se Izrael, Grčka, SAD i Švedska
Kada je Hrvatska krenula u posao nabave zrakoplova, u Ministarstvo obrane pristigle su ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona iz Grčke, Izraela, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Otvaranju ponuda u listopadu 2017. nazočili su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga, Ureda Predsjednice RH, Vlade RH, Državnog odvjetništva te članovi Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona. Grčka, Izrael i SAD nudili su polovne avione F-16, a Švedska je jedina nudila nove zrakoplove tipa Gripen. Švedski Gripen laki je borbeni zrakoplov koji je razvila tvrtka "Swedish Aerospace Company SAAB" i nalazi se u sastavu zračnih snaga Švedske, Češke i Mađarske. Većina vojnih analičara smatra da bi Gripen za Hrvatsku bio bolji izbor od polovnih F-16, no ta je ponuda bila puno skuplja.
OPORBA POZIVA VLADU NA ODGOVORNOST
Saborska oporba ovih je dana žestoko kritizirala Vladu RH zbog problema u nabavi borbenih aviona od Izraela, smatrajući odgovornim ministra obrane Damira Krstičevića, što je on oštro odbacio. U četvrtak je SDP prvo najavio konferenciju za novinare nakon što budu poznati rezultati sastanka s predstavnicima Države Izrael, no konferencija je odgođena za petak, a socijaldemokrati su poslali kratko priopćenje u kojem su istaknuli kako od samog početka procesa nabave borbenih aviona upozoravaju na važnost transparentnosti. "Hrvatska javnost ima pravo znati razloge zbog čega je ovaj posao nabave aviona propao ili uspio, jer su hrvatski građani, u konačnici, ti koji takve poslove moraju platiti", priopćeno je iz SDP-a.