Svijet
VUČIĆ KORISTI RUSKOG PREDSJEDNIKA ZA OBRAČUN S OPORBOM

Putina će u Beogradu dočekati 70.000 ljudi, MIG-ovi 29 i 5 tisuća policajaca
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji 17. siječnja dolazi u posjet Srbiji, u Beogradu bi trebalo dočekati više od 70.000 ljudi, vladajuća Srpska napredna stranka već je angažirala svoje lokalne odbore oko dolaska svojih članova i pristaša u Beograd, a o sigurnosti ruskog šefa države brinut će se 5000 policajaca, piše u četvrtak beogradski tisak.
Večernje novosti tvrde da će doček Putina organizirati proruski "nevladin sektor i patriotske organizacije", a potporu će im dati "najjača politička opcija u državi - Srpska napredna stranka". List Danas navodi kako su općinski odbori SNS-a iz središnjice u Beogradu dobili "kvote" pa je, primjerice, naprednjacima iz Niša određeno da u glavni grad dovedu oko 3000 ljudi. Izvori lista Danas, pak, tvrde kako glavni cilj organiziranja mitinga nije samo iskazivanje gostoprimstva ruskom šefu države, već namjera srbijanskog predsjednika i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića da "zada protuudar oporbi." Za doček Putina očekuje se dolazak oko 1000 autobusa iz mnogih krajeva Srbije, a namjera je, kako tvrde izvori lista Danas, liberalnog dnevnika naklonjenog oporbi, da se kolona članova i pristaša SNS-a "snima dronovima, za kasniju uporabu u marketinške svrhe." Prvi pozdrav ruski šef države dobit će od pilota iz MiG-ova 29 Vojske Srbije, koji će dočekati Putinov zrakoplov čim uleti u zračni prostor Srbije. Očekuje se da će među središnjim temama razgovora Putin - Vučić biti pregovori Beograda i Prištine o rješavanju kosovskog pitanja. Najavljeno je da će se na stolu dviju delegacija naći i "20 strateških sporazuma", za koje beogradski tisak tvrdi da su vrijedni "nekoliko stotina milijuna eura." Riječ je o ulaganju u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu te ugovorima o izgradnji željezničkih koridora i priključenju Srbije na plinovod "Turski tok". U okviru vojne suradnje očekuje se da će biti riječi o isporuci tenkova T-72 i protuzračnih raketa.H
Sporno odličje za Vučića
​Iako srpski mediji već danima javljaju kako će Vladimir Putin za posjeta Beogradu Aleksandru Vučiću uručiti najviše rusko odličje, neovisni Danas pojašnjava kako se ne radi o najvišem ruskom ordenu. Naime, najviše odličje u Rusiji je Orden svetog apostola Andreja Prvozvanog. Sporna je i Vučićeva izjava kako Odličje Aleksandra Nevskog, "posljednjih godina nije dobio ni jedan Srbin" jer je u studenome 2016. desničarski tabloid Kurir objavio da je to srpski poduzetnik Bogoljub Karić koji se u to vrijeme skrivao od srpskog pravosuđa.M.F.
Možda ste propustili...

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

Najčitanije iz rubrike