Regija
SAKRAMENTI I “PJESMA STVOROVA” SLIKARSKE TEME

Crkva dobila sedam vitraja vrijednih 168.000 kuna
Objavljeno 11. siječnja, 2019.
Vitraje su cijelosti financirali župljani
BELIŠĆE - Sedam prozora na istočnom zidu crkve, pri samom ulazu u crkvu, odredilo je prvu zamisao za idejno rješenje izrade vitraja. Naime, broj sedam usmjerio je temu prema sedam svetih sakramenata, koji su temelj kršćanskog života i tako je svaki prozor posvećen jednom sakramentu slijedom od sakramenata inicijacije (krštenje, potvrda i euharistija), preko sakramenata ozdravljenja (pomirenje i bolesničko pomazanje), do sakramenata u službi zajednice (svećenički red i ženidba). Kako je župa povjerena franjevcima trećoredcima glagoljašima, učinilo se poticajnim da se sakramentalni motivi isprepletu i motivima "Pjesme stvorova" sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda. Jer "Pjesma stvorova", ispjevana 1225. godine, opće je poznato, nadahnjujuće djelo u umjetničkom stvaralaštvu, naročito u glazbenom i likovnom izražavanju - pojašnjava fra Branko Janjić, župnik belišćanske Župe svetog Josipa Radnika, motive novih vizura i vitraja, koji od ovih blagdana krase istočni zid belišćanske župne crkve.Za idejno rješenje najnovijeg ukrasa poznate "radničke crkve", koji je stigao više od pola stoljeća nakon osnutka župe, bio je zadužen prof. Marijan Jakubin, inače autor više od 300 vitraja u Hrvatskoj. Radove je izvodila tvrtka Vitraji Stab iz Zagreba, a investiciju vrijednu više od 168.000 kuna svojim su dobrovoljnim prilozima financirali sami župljani.

Župnik fra Branko Janjić dodaje kako je cijeli projekt postavljanja vitraja predstavljen prošle godine uoči crkvenog goda Župe Belišće, 1. svibnja, te kako se ovom najvrjednijom investicijom u župi u posljednjih nekoliko godina crkvi želio podariti akademski i umjetnički štih te kulturno i umjetničko dobro koje ostati za brojne buduće generacije.

- Likovna zamisao vitraja isprepleće simbole sakramenata i "Pjesmu stvorova" u njezinim prepoznatljivim "stvorenjima", kako ih naziva sveti Franjo, i oni su podudarni sa simbolima pojedinih sakramenata i njihovim simboličkim značenjima. Likovno je to govor apstraktno-simboličkog izričaja s povezivanjem prepoznatljivih motiva realnog svijeta, a realistički su motivi stilizirani kako bi se s apstraktnim elementima uskladili čineći tako jedinstvenu likovnu cjelinu - umjetnički opisuje nove motive belišćanski župnik.

Odabir umjetnika Marijana Jakubina za ovaj projekt Belišćanima se nametnuo gotovo kao logično rješenje budući da je riječ o istinski svestranom umjetniku koji se bavi slikarstvom, grafikom, kiparstvom i primijenjenom umjetnošću, a svoja djela izlagao je na 28 samostalnih i oko 90 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. U području sakralnog slikarstva naslikao je 26 oltarnih fresaka i ulja velikog formata, približno 300 vitraja i oko 20 djela manjeg formata u crkvama diljem Hrvatske, a za svoj umjetnički rad primio je pet visokih nagrada.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike